17:52 / 23.04.2020.

Autor: I.L./Hina

Dvoboj Duplantis - Lavillenie "na daljinu"

-

-

Foto: - / -

"Atletičari su gladni natjecanja, a mi im želimo prirediti vrhunski događaj."
Još tri atletska mitinga Dijamantne lige su odgođena zbog pandemije izazvane koronavirusom, a umjesto onog koji je trebao biti održan u norveškom Oslu organizatori su najavili održavanje "Nemogućih igara" (Impossible Games), natjecanja na kojem bi glavna atrakcija trebao biti dvoboj "na daljinu" sadašnjeg i bivšeg svjetskog rekordera u skoku motkom.

Svjetska atletska organizacija World Athletics (bivši IAAF) objavila je u četvrtak da se mitinzi u američkom Eugeneu 7. lipnja, Oslu (11. lipnja) i Parizu (13. lipnja) ne mogu održati. Prije ova tri natjecanja otkazani su već mitinzi u Dohi, Šangaju i još jednom neimenovanom kineskom gradu, Stockholmu, Napulju ili Rimu te Rabatu.

Tako je londonski miting, koji je u kalendaru 4. i 5. srpnja, postao natjecanje kojim bi mogla biti otvorena Dijamantna liga u ovoj godini. No, iz Svjetske atletike su poručili da će sastaviti novi kalendar "čim im izvanredna situacija u svijetu to dopusti" te da planiraju napraviti strukturiranu sezonu od onoga što će ostati u 2020.

No, organizatori u Oslu očigledno ne vjeruju u povoljan rasplet situacije pa su se već počeli pripremati za "Nemoguće igre" 11. lipnja. Na tom će natjecanju svjetski prvak na 400 metara s preponama Norvežanin Karsten Warholm pokušati postaviti svjetski rekord na dionici od 300 metara, dok će se aktualni svjetski rekorder u skoku motkom Šveđanin Armand Duplantis natjecati protiv Norvežanina Sondrea Guttormsena na stadionu Bislett, a istovremeno će se protiv njih boriti i bivši svjetski rekorder Renaud Lavillenie, ali će Francuz skakati u svom dvorištu u Francuskoj.
Organizatori su objavili i da su u pozitivnom dijalogu s braćom Ingebrigtsen, srednje i dugoprugašima Jakobom, Filipom i Henrikom.

Organizatorima mitinga u Oslu čestitao je i čelnik Svjetske atletike Sebastian Coe te rekao kako će im biti proslijeđeno svih 50.000 američkih dolara koje bi dobili za organizaciju natjecanja u Dijamantnoj ligi, ali samo ako će cijeli iznos upotrijebiti kao novčane nagrade na alternativnom mitingu.

- Imate samo dvije mogućnosti - odustati ili pogledati i druge mogućnosti. Atletičari su gladni natjecanja, a mi im želimo prirediti vrhunski događaj. Imali smo vrlo pozitivan dijalog s gradskim vlastima u Oslu i stožerom za prevenciju zaraze s kojima smo potvrdili koncept koji će biti u okvirima vladinih mjera za suzbijanje infekcije, izjavio je direktor mitinga u Oslu Steinar.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!