Dvije atletske zvijezde bez pozivnica za finale Dijamantne lige

24.08.2022.

13:50

Autor: K.L./Hina

Marcell Jacobs

Marcell Jacobs

Foto: Wolfgang Rattay / REUTERS

Ovogodišnje finale atletske Dijamantne lige, kojem će 7. i 8. rujna domaćin biti Zürich, proći će bez dvojice aktualnih olimpijskih pobjednika i europskih prvaka, Talijana Marcella Jacobsa (100 m) i Norvežanina Karstena Warholma (400 m prepone) koji zbog ozljeda nisu nastupali na mitinzima koji su kvalifikacijski za nastup na završnici.

Talijanski sprinter je dao naslutiti da je od organizatora zatražio pozivnicu kako bi se mogao natjecati u najjačoj svjetskoj konkurenciji, iako zbog ozljeda nije mogao nastupiti na mitinzima na kojima su atletičari skupljali bodove kako bi se našli među osmoricom najuspješnijih koji će se u Zürichu boriti za ovogodišnji naslov pobjednika Dijamantne lige i za novčanu nagradu od 30.000 američkih dolara.

- Nitko ne može dobiti pozivnicu, svi se moraju kvalificirati, osim nekoliko pozivnica koje možemo podijeliti nacionalnim (švicarskim) atletičarima, izjavio je za AFP putem elektronske pošte jedan od direktora finala Dijamantne lige Andreas Hediger.

- Naravno da smo o tome razgovarali s Jacobsovim timom nakon Svjetskog prvenstva u Eugeneu, ali činjenica je da ga ne možemo pozvati da se natječe u utrci na 100 m na finalu Dijamantne lige, kao što nismo u mogućnosti pozvati ni Karstena Warholma da trči na 400 m prepone, sviđalo se to nama ili ne, dodao je Hediger.

Hrvatsku će na finalu Dijamantne lige predstavljati šesterostruka europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković, a može joj se pridružiti i europski prvak u bacanju kugle Filip Mihaljević koji je nakon dva od četiri kvalifikacijska mitinga na trećem mjestu sa sedam bodova osvojenih za drugo mjesto u Rimu. Mihaljević će u petak, 26. kolovoza, nastupiti na mitingu Dijamantne lige u Lausannei, a 1. rujna je posljednje kvalifikacijsko natjecanje za kuglaše u Bruxellesu.

Šestorica najboljih će sudjelovati na finalu u Zürichu, baš kao što je to slučaj i u ostalim tehničkim disciplinama, u kojima će sve natjecateljice i natjecatelji imati pravo na šest hitaca (kugla, disk, kladivo, koplje) ili skokova (dalj, troskok), za razliku od kvalifikacijskih mitinga, gdje je samo najboljih troje imalo priliku nastupiti u šestoj seriji.

Natjecanje bacača kugle na finalu u Zürichu na rasporedu je 7. rujna (16.55 sati), dok će se bacačice diska za naslov pobjednice Dijamantne lige boriti 8. rujna (18.15 sati). 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!