22:04 / 31.01.2021.

Autor: Hina

Duplantis i Lavillenie skočili najbolje rezultate sezone

Armand Duplantis

Armand Duplantis

Foto: Sascha Steinbach / EPA-EFE

Svjetski rekorder u skoku s motkom Šveđanin Armand Duplantis i njegov francuski kolega Renaud Lavillenie u razmaku od nekoliko sati postavili su najbolje rezultate ove sezone u svijetu.

Duplantis je skočio 6.01 metra u skoku s motkom na dvoranskom mitingu u Düsseldorfu postigavši najbolji rezultat sezone. Međutim, nekoliko sati kasnije Francuz Renaud Lavillenie je na mitingu u Tourcoingu skočio centimetar više.

Duplantis je prošle godine u sezonu ušao u siječnju skokom od 6 metara u Düsseldorfu, a potom je poljskom Torunu preskočio 6.17 metara i za centimetar popravio svjetski rekord Francuza Renauda Lavillenieja iz 2014. godine. Nekoliko dana kasnije je Glasgowu preskočio 6.18 metara za novi rekord.

Ovoga puta 21-godišnji Šveđanin je u Düsseldorfu pobijedio sa 6.01 metara. Zatim je letvicu postavio na visinu novog svjetskog rekorda (6.19m), ali nije uspio.

- Bilo mi je jako drago vratiti se na natjecanje. Naravno, osjećao sam da sam malo zahrđao, ali zaista sam zadovoljan s 6.01 m, kazao je "Mondo".

Komentirao je i pokušaj obaranja svog svjetskog rekorda.

- Znao sam što trebam učiniti, ali danas to jednostavno nisam imao u sebi, dodao je.

Duplantisov najbolji rezultat ove sezone vrijedio je samo nekoliko sati jer je Lavillenie skočio centimetar više na mitingu u Tourcoingu. Time je prvi put od 17. ožujka 2016. prešao granicu od šest metara. Tada je postao dvoranski svjetski prvak u Portlandu.

Iskusni Francuz tada je postavio ljestvicu na visini svjetskog rekorda, 6,20 metara, ali je odustao nakon prvog neuspješnog pokušaja.

Duplantis i Lavillenie sastat će se sljedeće subote na mitingu u Rouenu, a zatim tri dana poslije u Lievinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!