Antunović: Bez potpore Grada Zagreba, mnogi bi klubovi prestali funkcionirati

07.05.2021.

15:11

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Zdenko Antunović

Zdenko Antunović

Foto: Studio 4 / HRT

Zdenko Antunović, tajnik Sportskog saveza Grada Zagreba gostovao je u emisiji HTV-a Studio 4 i govorio o sportu u Gradu Zagrebu i njegovom financiranju.


Zdenko Antunović je istaknuo kako su ulaganja u sport u Gradu Zagrebu vrlo kvalitetna i vrlo visoka.

- U ovoj godini naš budžet je 135 milijuna kuna. Prošle godine smo imali plan od 161 milijun kuna, ali zbog pandemije i to što nije bilo natjecanja, završili smo na 135 milijuna kuna. Zadovoljni smo i rezultatima sportaša u 2019. godini, zadnjoj normalnoj godini što se tiče sporta. Sportaši su donijeli 252 medalje u Grad Zagreb, rekao je.

Pandemija i zagrebački sport

Naglasio je kako je kako se najviše osjetila pandemija u mlađim sportskim uzrastima.

- Djeca dugo nisu mogla trenirati, a to nije dobro jer djeca brzo izgube volju ako ne idu na treninge, rekao je.

Program javnih potreba

Rekao je kako se programom sufinanciraju i srednje škole gdje je 24 tisuće natjecatelja, studenata kojih je 8 i pol tisuća i sport za sve, koji obuhvaća po kvartovima sve uzraste.

- Najviše ima umirovljenika, na što smo posebno ponosni, negdje oko 30 tisuća. Radi se oko sto tisuća ljudi koji su obuhvaćeni programom javnih sportskih potreba u Gradu Zagrebu, rekao je.

Izdvajanje novca za aktivnosti osoba s invaliditetom

- Sport za osobe s invaliditetom je jako dobro organiziran u Gradu Zagrebu. Radi se o 48 klubova i 1200 sportaša i sport za gluhe imamo 13 klubova i 200 sportaša. Ulažemo oko 3 i pol milijuna kuna godišnje. Na zadnjim Olimpijskim igrama donijeli su tri medalje, rekao je.

Financiranje sporta

Istaknuo je kako Dinamo, Cibona i svi vrhunski klubovi, trebaju pomoć.

- Oni su pokretač svega u sportu. Dijete koje nema idola, teško da će se baviti sportom. Kad smo bili srebrni u Barceloni u košarci, svi su počeli igrati košarku, kad smo 2003. godine osvojili svjetsko zlato u rukometu, svi su počeli trenirati rukomet. Bez vrhunskih sportaša i rezultata, nema masovnosti i nikad ne bi napravili ovo što smo napravili. Mi smo sportsko čudo s obzirom s koliko novaca raspolažemo, naglasio je.

Dodao je kako bez potpore Grada, mnogi bi klubovi prestali funkcionirati.

- Nema sponzora i mora država i Grad pomoći kako bi opstali. Nama je sport najveći ambasador u svijetu, rekao je.

Konkurentnost na europskoj razini

Smatra kako je Dinamo pokazao kako se može biti konkurentan na europskoj razini, ali općenito gledano, bez ozbiljnih sponzora ne može se biti konkurentan u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!