16:40 / 04.03.2020.

Autor: A.M./Hina

Državni ured za sport izdao upute oko koronavirusa: Budite spremni

Ilustracija (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Ilustracija (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska Vlada objavila je danas upute organizatorima sportskih natjecanja i hrvatskim klubovima zbog koronavirusa.
Hrvatska Vlada objavila je danas upute organizatorima sportskih natjecanja i hrvatskim klubovima zbog koronavirusa, koji već uzrokuje pražnjenje tribina i odgode natjecanja širom Europe.

- Deseti slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj

U Hrvatskoj zasad niti jedno natjecanje nije odgođeno, ali u slučaju pogoršanja situacije treba biti spreman i na to, pa Središnji državni ured za sport piše kako se "organizatori trebaju pripremiti za izvanredne situacije".

Zbog velike zainteresiranosti športske javnosti u svezi postupanja oko organizacije i održavanja športskih natjecanja zbog pojave koronavirusa, Središnji državni ured za šport je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo dao priopćenje u kojem poziva sve organizatore športskih događaja u RH da redovito prate izvješća i upute o postupanju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Ravnateljstva civilne zaštite i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
 
Posebno apeliramo da se prije odluke o održavanju ili otkazivanju pojedinog natjecanja svaki organizator obrati stožeru civilne zaštite jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojoj se treba održati natjecanje kako bi dobili upute o postupanju. Isto tako, preporučamo da se dodatno obrati pažnja na organizaciju natjecanja onih športova u kojima dolazi do izravnog kontakta sudionika te je mogućnost zaraze izraženija kao i na natjecanja na koja dolaze natjecatelji iz zemalja u kojima je prepoznat velik broj oboljelih od koronavirusa. Također, posebnu pažnju treba posvetiti organizaciji događaja na kojima se očekuje veći broj sudionika jer je time i mogućnost prenošenja uzročnika veća , stoji u priopćenju SDUŠ-a.

Ukoliko se organizator odluči za organizaciju i održavanje športskog natjecanja SDUŠ je na svojoj internetskoj stranici objavio 14 preporuka kojih se organizatori trebaju pridržavati. To su: 1. Organizirajte sastanak s koordinatorom za izvanredne situacije ili timom za planiranje.

2. Raspravite o planovima operacija za izvanredne situacije i utvrdite kako mogu utjecati na aspekte vaših športskih događanja, kao što su npr. pitanja broja angažiranog pratećeg osoblja, sigurnosti, usluga i športskih te pratećih aktivnosti kao i resursa.

3. Pripremite ključne strategije prevencije navedene u skladu s ovim uputama, izradite planove koji će se baviti raznim situacijama tijekom epidemije COVID-19.

4. Uspostavite odnose s ključnim partnerima u zajednici i ključnim dionicima.

5. Kada ostvarujete ključne kontakte/poveznice za svoje događaje, uključite relevantne partnere kao što su nadležni zavod za javno zdravstvo, dobavljači, bolnice, hoteli, zrakoplovne tvrtke, prijevozničke tvrtke i dr. Surađujte i koordinirajte se s njima u planiranju. Jasno identificirajte ulogu, odgovornosti i ovlasti svakog partnera u donošenju odluka o postupanju.

6. Potičite svakodnevnu primjenu općih mjera prevencije:

▪ Ostati kod kuće u slučaju bolesti.

▪ Često prati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, posebno nakon odlaska u kupaonicu; prije jela; i nakon ispuhivanja nosa, kašljanja ili kihanja.

▪ Izbjegavati diranje očiju, nosa i usta nečistim rukama.

▪ Svakodnevno dezinficirati površine koje se najčešće diraju rukama, na najprometnijim mjestima.

▪ Na organiziranim događajima osigurajte dovoljno dezinfekcijskih sredstava za radnike i osoblje, uključujući područja za održavanje higijene ruku, sredstva za čišćenje ruku, papirnate ubruse i jednokratne maske za lice (za osobe koje razviju simptome).

▪ Maske za jednokratnu primjenu treba imati u pripremi i koristiti ih samo ako se netko (radnik ili polaznik) na vašem športskom događaju razboli. Oni koji se razbole trebaju biti odmah izolirani od radnika i sudionika koji nisu bolesni i dati im jednokratnu masku za lice.

▪ Promovirajte poruke koje će potaknuti ljude koji su bolesni da se suzdrže od posjeta događajima i ostanu kod kuće.

▪ Ako je moguće, osigurajte prikladan prostor koji se može koristiti za izoliranje osoblja ili sudionika koji se razbole/ razviju simptome bolesti tijekom športskog događanja.

7. Odredite prostor za osoblje i sudionike koji mogu razviti simptome bolesti i ne mogu odmah napustiti događaj.

8. Napravite plan suradnje s raznim ustanovama poput lokalne bolnice ili zavoda za javno zdravstvo, kako biste stvorili plan za liječenje osoblja i sudionika koji ne žive u blizini.

9. Planirajte načine kako ograničiti osobni kontakt za osoblje koje sudjeluje u organizaciji i provedbi športskog događaja.

10. Odredite pravila o povratu sredstava/ novca posjetiteljima koji neće moći doći na događaj a kupili su ulaznicu, jer će se tako omogućiti posjetiteljima da ostanu kod kuće kad su bolesni, trebaju se brinuti o bolesnim članovima kućanstva ili su pod visokim rizikom za COVID-19.

11. Odredite akcije koje trebate poduzeti ukoliko će biti potrebno odgoditi ili otkazati događanje. Usko surađujte s nadležnim zavodom javnog zdravstva kako biste procijenili lokalne kapacitete na tom području.

12. Preporuča se organizatorima da ažuriraju i distribuiraju pravovremene i točne sve potrebne informacije.

13. Održavajte ažurne kontakt podatke za sve u lancu komunikacije.

14. Uspostavite različite načine komunikacije, poput info letaka i telefonskih linija, automatiziranih tekstualnih poruka i internetskih stranica kao pomoći u širenju bitnih informacija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!