19:00 / 10.12.2021.

Autor: A.M./Hina

Država pomaže školovanju vrhunskih sportaša

Ministrica Nikolina Brnjac

Ministrica Nikolina Brnjac

Foto: Patrik Maček / PIXSELL

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je odluku kojom će se 151-om vrhunskom sportašu, osvajaču medalja na olimpijskim i paraolimpijskim igrama te bivšem i sadašnjem vrhunskom sportašu tijekom 2021. sufinancirati školovanje u ukupnom iznosu većem od 1,8 milijuna kuna..

Nakon provedenog javnog poziva, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o dodjeli subvencija školarina osvajačima medalja na olimpijskim igrama, paraolimpijskim igrama i olimpijskim igrama gluhih te bivšim i sadašnjim vrhunskim sportašima za 2021. godinu, kojom se sufinancira školovanje 151 vrhunskog sportaša u iznosu većem od 1,8 milijuna kuna, priopćeno je u petak iz Ministarstva turizma i sporta.


Od 2017. godine od kada se provodi taj javni poziv subvencionirano je školovanje 225 vrhunskih sportaša u ukupnom iznosu od gotovo dva milijuna kuna, a u 2021. godini osiguran je do sada najveći iznos za ovaj natječaj kao dio aktivnosti Nacionalnog programa sporta i poticanja dual-karijere sportaša, kaže se.


 Ministrica Brnjac je kazala da jer poticanje dual-karijere sportaša jedna je naših važnih zadaća njezina ministarstva.


- Iznimno smo zadovoljni što iz godine u godinu raste broj sportaša kojima omogućavamo školovanje kako bi se i nakon završetka igračke karijere mogli što kvalitetnije i lakše uključiti u novi način života, kazala je i dodala: 


-Nedavno smo i na sastanku Vijeća za obrazovanje, mlade, kulturu i sport raspravljali o toj temi te je naglašeno koliko je veliki izazov za svakog sportaša prilagoditi se drukčijem načinu života nakon natjecateljske karijere i ovaj javni poziv je samo jedna od mjera kojom hrvatskim sportašima pomažemo u svladavanju ovog izazova.


 Među sportašima kojima će se u akademskoj godini 2021./2022. subvencionirati školovanje su i osvajači olimpijskih i paraolimpijskih medalja iz Tokija, poput Ivana Katanušića, Matee Jelić i Damira Martina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!