Družak: Rekordna ulaganja u sport u Hrvatskoj

25.05.2022.

13:33

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Tomislav Družak

Tomislav Družak

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Danas, 25. svibnja, obilježava se Svjetski dan sporta. Hrvati sebe često smatraju sportskom nacijom, a s time se slaže i državni tajnik za sport Tomislav Družak

- Mislim da Hrvati žive i doživljavaju sport - nekada više, nekada manje. Danas sve vidimo po našim parkovima i planinama kako se ljudi bave tjelesnom aktivnošću koja život znači, kaže Družak.


Što se tiče godišnjeg proračuna za sport, Družak s ponosom ističe kako će ova godina po iznosu koji se ulaže biti rekordna za Hrvatsku.


- Nama je temelj za proračun za 2022. bio oko 320 milijuna kuna. Rebalansom od 120 milijuna kuna smo sad došli na 440 milijuna kuna. To je pokazatelj dobre volje, želje, ideja i namjera koje ima Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo turizma i sporta. To stvara bazu i za iduće godine – od 2016. tempo povećanja ulaganja u sport je 40-50 milijuna kuna godišnje, i za očekivati je da ćemo s tim tempom ići i ubuduće. Ne smatramo da je to dovoljno, ali gledajući općenito stanje i situaciju u kojoj se nalazi državni proračun mislim da moramo korektno reći da je to ono što država u ovom trenutku može dati.

Dodaje kako uz ulaganje središnje države kroz proračun, treba spomenuti i indirektno sufinanciranje sporta kroz državna javna poduzeća, turističku zajednicu i druge.


Što se tiče raspodjele sredstava na različite sportove, u Hrvatskoj, kaže Družak, postoji pet krovnih sportskih udruženja na kojima je organiziran sport – Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski paraolimpijski odbor, Hrvatski sportski savez gluhih, Hrvatski akademski sportski savez, te Hrvatski školski sportski savez. 


- Hrvatski olimpijski odbor u svom osnovnom djelovanju ima i udružene nacionalne saveze. Nacionalni savezi rade svoj program javnih potreba za nadolazeću godinu, dostavljaju ga Hrvatskom olimpijskom odboru koji onda radi objedinjeni program javnih potreba za sljedeću godinu. Zatim to dostavljaju nama u ministarstvo, mi pogledamo je li sve po zakonu, i kada se utvrdi iznos proračuna kažemo HOO-u koja su sredstva predviđena za iduću godinu, te tražimo da naprave revidirani program javnih potreba u skladu s iznosima. Tada po zahtjevima i anuitetima dostavljamo sredstva HOO-u, koji sredstva onda distribuira nacionalnim savezima.

Tomislav Družak

Tomislav Družak

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Uvijek, ističe, ima onih koji se žale kako je sredstava malo, no u Hrvatskoj, kao i u većini europskih zemalja, postoje određene kategorizacije sportova.


- Postoje sportovi koji imaju dulju tradiciju i postignute sportske rezultate, i na kojima se ustvari bazira slava Hrvatske i hrvatskog sporta diljem svijeta. To su nogomet, rukomet, vaterpolo, odbojka i košarka – normalno je da su oni u fokusu. Ako gledamo i brojčano, najveći broj djece se njima bavi, objašnjava. 


Što se tiče promocije sporta, uključujući i one manje sportove, ona bi, smatra Družak, trebala najviše biti u rukama Hrvatskog olimpijskog odbora i nacionalnih saveza. 


- Mi smo imali situaciju da je sport taj koji je promovirao državu, i ovaj spoj Ministarstva turizma i sporta je pokazatelj da mi razumijemo u potpunosti da sportski rezultat širi horizonte svima koji bi mogli doći u Hrvatsku turistički – to je jedna dobra simbioza.


Dodaje kako su "mali" sportovi također u sustavu financiranja HOO-a. 


- Mi se u taj dio naprosto ne možemo uključivati – to je neovisna odluka neovisnih sportskih udruga. Oni imaju svoje kriterije i temeljem njih kolač koji država odredi za sport raspodjeljuju, zaključuje Družak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!