15:30 / 16.03.2020.

Autor: M.M./HRT

Družak o udaru koronavirusa: Sport je žilav i prvi će se oporaviti

-

-

Foto: - / -

Zbog koronavirusa nema sportskog natjecanja koje nije otkazano ili odgođeno. U studiju 4 gostovao je državni tajnik za sport Tomislav Družak.
Zbog koronavirusa nema sportskog natjecanja koje nije otkazano ili odgođeno. Olimpijske igre su pod velikim upitnikom, sportska natjecanja i prvenstva su prekinuta, a sutra će se znati što je sa EURO-om.

-
Koronavirus je najrasprostranjeniji među nogometašima 
- 24 sata do odluke: EURO 2020. postaje EURO 2021.?

- Sport će pobijediti, mi sportaši naučeni smo na bitku, ona traje i ali bit će pobjednička, rekao je državni tajnik za sport Tomislav Družak gostujući u Studiju 4.

Družak je rekao kako će sutra biti održano nekoliko bitnih sastanka i video konferencija, a jedna od njih je i nogometna. Što se tiče Eura istaknuo je da postoji nekoliko opcija, ali da su dvije u užem izboru. Prva opcija je da se EURO održi na zimu, a druga koja je, kako je rekao, po njemu izglednija je da se održi sljedeće godine.

Što se tiče Olimpijskih igara Družak je rekao da je kraj srpnja još daleko, te da se nada da će stvar s OI biti u redu i da bi se u nekom roku ipak mogle održati.

Međutim, zbog pandemije koronavirusa kvalifikacijski turniri su otkazani ili odgođeni.

- Svaki sport ima priču za sebe i nekoliko opcija je na stolu. Što se tiče rukometa, jedna od opcija je da se kvalifikacijski turnir održi u lipnju. Za vaterpolo je opcija kraj svibnja, početak lipnja. Ali postoji i opcija da neki prethodni rezultati na svjetskim prvenstvima budu mjerila i da se kroz njih može ostvariti viza za OI, rekao je Družak.

- Sport je prvi osjetio udar globalne krize ove pandemija, ali vjerujem da zbog žilavosti i zbog načina kako su ljudi naučili raditi u sportu on će se prvi i oporaviti.

Na pitanje koji sportaši su najugroženiji rekao je da su to djeca i niže uzraste grupe jer se ne znaju dovoljno skrbiti o sebi i voditi brigu o stvarima kao i profesionalci.

Što se tiče sportovi najugroženiji su oni koji se održavaju u zatvorenim prostorima - dvorane, bazeni i oni koji okupljaju najveći broj gledatelja, rekao je državni tajnik za sport.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!