17:20 / 27.06.2020.

Autor: I.Ž.K./Hina

Družak najavio povećanje sredstava u paraolimpijskoj godini

Tomislav Družak (Borna Filić/PIXSELL)

Tomislav Družak (Borna Filić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U Opatiji je održana Skupština Hrvatskog paraolimpijskog odbora.
Skupština Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) održala je u subotu u Opatiji, uz provedbu epidemioloških sigurnosnih mjera, redovnu sjednicu na kojoj je Tomislav Družak, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za šport (SDUŠ) najavio povećanje sredstava za sljedeću godinu.

Družak je, iskoristivši ovu prigodu da istakne Hrvatski paraolimpijski odbor kao dobro organiziranu krovnu organizaciju koja dobro skrbi o hrvatskim parasportašima, najavio povećanje sredstava sljedeću, paraolimpijsku, godinu.

- Izuzetno mi je žao što parasportaši danas moraju dijeliti sudbinu kao i drugi sportaši vezano za pandemiju Covida-19. Za svakog sportaša je izuzetno teško kada nije u mogućnosti trenirati i kada nema domaćih i međunarodnih natjecanja, ali vjerujem da će već sljedeće godine biti bolje za sve nas. Tu je država da stane iza svih sportaša, da im maksimalno pomogne u prevladavanju svih nedaća. Već u četvrtak na sjednici Vlade RH naći će se uredba sa zakonskom osnovom kojom ćemo prerasporediti sredstva unutar SDUŠ-a u jedan fond čiji će cilj biti pomoć krovnim sportskim organizacijama da prevladaju ovo stanje. Sredstva prema našoj projekciji za 2021. paraolimpijsku godinu trebala bi biti za osam posto veća u odnosu na plan za ovu godinu. Gledajući sve materijale za ovu Skupštinu mogu istaći da HPO ima punu podršku SDUŠ-a, naglasio je Družak.

Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić istaknuo je da su i u 2019. godini ostvareni svi planovi paraolimpijskog pokreta u Hrvatskoj jer je imao povećanje financiranja od strane SDUŠ-a.

- Naši su se sportaši reprezentativci pobrinuli da gotovo niti jedan dan 2019. godine ne prođe bez medalje. Naime, osvojili su čak 412 medalja i to 187 zlatnih, 130 srebrnih i 95 brončanih.  Od toga 45 medalja osvojili smo na svjetskim i europskim prvenstvima i kupovima.

- U programu i financijskom planu za ovu godinu prioritetno je da svi započeti redovni programi nastave funkcionirati, kazao je Kovačić te se osvrnuo na Projekte POI Tokio 2020. i Paraolimpijski program Peking 2022.

Pandemija koronavirusa uzrokovala je odgodu POI Tokio 2020. za kolovoz 2021. te odgodu ili otkazivanje svih međunarodnih i domaćih natjecanja.

- Sada smo u situaciji da planiramo održati programe natjecanja koliko će to biti moguće, a najvažnije je da zadržimo statuse svih sportaša i svih uključenih u paraolimpijske programe te programe HPO-a zatečene u ožujku 2020, dodao je Kovačić zaključivši kako se analizom postignutih rezultata nameće zaključak da je svaki paraolimpijski ciklus bio kvalitetniji i uspješniji od prethodnog.

Osim toga, zbog svima poznatih razloga uzrokovanih pandemijom, 41 nazočni zastupnik Skupštine je prihvatio rebalans proračuna za 2020. koji je umanjen za 30 posto kao i izvješće Predsjednika HPO-a o radu u 2019. godini, Programsko-financijsko izvješće te marketinško-komunikacijsko izvješće.

U svečanom dijelu rada Skupštine uručena su priznanja Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom čije su članice u 2019. na državnim prvenstvima u ekipnoj konkurenciji osvojile devet prvih mjesta. Najuspješniji sportaši na Sportsko rekreativnim igrama Državne razine Poreč 2019. su Juraj Škrtić iz ŠSI Karlovačke županije te Vlasta Kolouh iz Bjelovarskog športskog saveza osoba s invaliditetom. Najuspješnija udruga na Sportsko rekreativnim igrama Državne razine Poreč je Športki savez invalida Bjelovarsko-bilogorske županije.

Također je prikazan dokumentarni film "Život je lijep  - Milka Milinković" o pokojnoj hrvatskoj paraolimpijki koja je nastupila na ukupno deset paraolimpijskih igara, od 1972. u Heidelbergu do 2016. u Rio de Janieru, osvojivši pritom dva zlata, dva srebra i četiri bronce. Također je na svjetskim i europskim prvenstvima osvojila 16 zlata, šest srebra i sedam bronci te preko 200 medalja na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!