11:53 / 31.10.2019.

Autor: I.L.K./Hina

Drastične promjene u boksačkom olimpijskom turniru

Filip Hrgović i Tony Yoka na OI u Riju (Igor Kralj/PIXSELL)

Filip Hrgović i Tony Yoka na OI u Riju (Igor Kralj/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Sucima je na kraju meča ostavljena mogućnost promjene.
U Tokiju je predstavljen novi sustav bodovanja u boksu, za koji se organizatori olimpijskog turnira nadaju da će učiniti boks razumljivijim za gledatelje i poboljšati nadzor nad tim sportom, koji se suočava s gomilom skandala.

Boks u zadnje vrijeme potresaju skandali s financijama, dopingom i korupcijom, pa tako boksački olimpijski turnir neće organizirati Međunarodni boksački savez (AIBA) već posebna radna skupina, koja priprema novi sustav bodovanja.

Prema francuskoj agenciji AFP, u novom sustavu pet sudaca oko ringa boduju, a ako svih pet sudaca pritisne gumb crvene ili plave boje u isto vrijeme, boksač dobiva bod. Njihove ocjene na ekranu stalno pregledava posebni nadzornik, a sve to će uživo moći vidjeti gledatelji, koji će tako u svakom trenutku meča pratiti bodove. Sucima je na kraju meča ostavljena mogućnost promjene.

- Trudili smo se naći najpravedniji sustav, koji će sucima olakšati posao, rekao je voditelj radne skupine Morinari Watanabe, iako neki suci smatraju da se sustav mora nadograditi. Tako japanski sudac Norio Tezuka tvrdi da je "cijelo vrijeme pritiskao krivi gumb jer je boksač s crvenom kacigom nosio plavi dres", a zbog stalnog pritiskanja gumba nije se mogao koncentrirati dovoljno na sam meč.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!