10:50 / 24.07.2020.

Autor: A.M./Hina

Dr. Fauci bacio prvu lopticu na početku skraćene MLB sezone

Dr. Anthony Fauci sa Seanom Doolitleom iz  Washington Nationalsa sprema se za bacanje prve lopte na početku prve utakmice sezone između Nationalsa i NY Yankeesa (Foto: Geoff Burke-USA TODAY Sports)

Dr. Anthony Fauci sa Seanom Doolitleom iz Washington Nationalsa sprema se za bacanje prve lopte na početku prve utakmice sezone između Nationalsa i NY Yankeesa (Foto: Geoff Burke-USA TODAY Sports)

Foto: - / -

Pobjedama New York Yankeesa nad Washington Nationalsima 4-1 te Los Angeles Dodgersa nad San Francisco Giantsima 8-1 započela je skraćena baseball sezona u SAD-u.
Pobjedama New York Yankeesa nad Washington Nationalsima 4-1 te Los Angeles Dodgersa nad San Francisco Giantsima 8-1 započela je skraćena baseball sezona u Sjedinjenim Američkim Državama, u kojoj se sve utakmice igraju bez gledatelja na tribinama.
Da će u ovoj sezoni sve biti drugačije nego prije postalo je jasno kad su na obje utakmice svi članovi momčadi uoči intoniranja američke himne kleknuli u znak prosvjeda držeći crni komad tkanine dugačak gotovo 200 metara. Na utakmici Dodgersa i Giantsa pojedinci su i odslušali himnu klečeći. Amblemi s natpisom "Black Lives Matter" otisnuti su na baze igrališta, a igrači ih nose našivene i na svojim dresovima.
- Danas i svakoga dana ujedinjeni smo kao braća. Kao jednaki, svi s istim ciljem - jednakim uvjetima za sve. Ispraviti nepravdu. Jednakost nije samo riječ. To je naše pravo, poručio je MLB (Major League Baseball) putem Twittera.
Sezona je počela s višemjesečnim kašnjenjem zbog pandemije izazvane širenjem koronavirusa, koja je u SAD-u odnjela više od 143.000 života, a broj zaraženih se približava brojci od četiri milijuna.
Znakovi utjecaja pandemije vidljivi su na svakom koraku. Igrači moraju nositi maske na licima kad nisu u igri, a obavezni su redovito se testirati. Jedno takvo testiranje je pokazalo da će aktualni prvaci Washington Nationalsi na otvaranju sezone biti bez svog glavnog udarača Juana Sotoa, koji je nekoliko sati prije utakmice saznao da je pozitivan na Covid-19 i bit će na listi ozlijeđenih sve dok ne bude imao dva uzastopna negativna testa.
Na dvoboju aktualnih prvaka i najtrofejnije MLB momčadi svih vremena u Washingtonu ceremonijalni prvi hitac bacio je veliki navijač Nationalsa i vodeći američki epidemiolog dr. Anthony Fauci, koji je izašao u dresu svoje omiljene momčadi.
Taj je dvoboj obilježilo i nevrijeme koje je prekinulo dvoboj na početku šeste izmjene. Nakon bezuspješnog dvosatnog čekanja na poboljšanje vremenskih prilika, utakmica je prekinuta i registrirana rezultatom koji je u tom trenutku stajao na semaforu - 4-1 za Yankeese.
Dodgersi su u Los Angelesu s uvjerljivih 8-1 svladali Giantse, a rezultatski izjednačena utakmica je odlučena u sedmoj izmjeni koja je završila 5-0 za domaću momčad u kojoj je debitirao Mookie Betts dan nakon što je potpisao 12-godišnji ugovor vrijedan 365 milijuna američkih dolara.
Iako gledatelja nije bilo na tribinama, oni koji su pratili utakmice putem televizije mogli su čuti navijački huk s tribina, a Fox Sports je najavio da će u svojim prijenosima koristiti i avatare navijača, što će ostavljati dojam kao da su tribine popunjene.
Momčadi će u osnovnom dijelu sezone odigrati po 60 utakmica umjesto uobičajenih 162.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!