19:41 / 23.01.2020.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Dosad najveći proračun za hrvatski sport

-

-

Foto: - / -

Dobre vijesti za hrvatski sport koji će ove godine imati dosad najveći proračun - veći od 400 milijuna kuna.
Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport (SDUŠ) Tomislav Družak donio je Odluku o financiranju programa javnih potreba u sportu za pet krovnih športskih udruženja kojom se za njihove programe raspodjeljuje ukupno 224 milijuna kuna, što je u odnosu na 2019. povećanje za 17,2 %, a u odnosu na olimpijsku 2016. godinu povećanje iznosi čak 49,2 %.

Hrvatskom olimpijskom odboru dodijeljeno je 176 milijuna kuna, Hrvatskom paraolimpijskom odboru 20 milijuna kuna, Hrvatskom sportskom savezu gluhih 3,5 milijuna kuna, Hrvatskom školskom sportskom savezu 20 milijuna kuna i Hrvatskom akademskom sportskom savezu 4,4 milijuna kuna.

- Povećanjem iznosa proračunskih sredstava namijenjenih zadovoljavanju javnih potreba u športu na državnoj razini koje provode krovna športska udruženja, Središnji državni ured za šport nastavlja pozitivan trend povećavanja proračunskih sredstava namijenjenih športu, a u cilju stvaranja što boljih uvjeta za razvoj športa kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare državni tajnik Tomislav Družak.

Uz Družaka, na konferenciji za medije bili su i njegov zamjenik Krešimir Šamija kao i predstavnici krovnih športskih udruženja, Josip Čop, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora, Josip Držaić, dopredsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Oliver Lušić, predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih, Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza i Davor Habljak, glavni tajnik Hrvatskog akademskog sportskog saveza. 

- Sretni smo što smo i u ovoj godini nastavili trend povećanja izdvajanja za šport. Svjesni smo i da se uvijek može i bolje i više i sigurno ćemo raditi da se rast u budućnosti i nastavi, ali ujedno smo zadovoljni svim dosadašnjim iskoracima koji su uistinu veliki, istaknuo je Družak naglasivši kako je povećanje krovnim sportskim udruženjima u odnosu na prethodnu olimpijsku godinu više od 70 milijuna kuna dok povećanje za redovne programe nacionalnih saveza iznosi 32 milijuna kuna.

- Osim povećanja u vrhunski šport i šport osoba s invaliditetom iznimno nam je važno povećanje i za školski i akademski šport. S obzirom na negativne podatke o aktivnosti građana bitno nam je da kroz ovaj segment potičemo bavljenje tjelesnom aktivnošću, a posebice kroz školski šport kada je u najranijoj dobi djeci potrebno usaditi zdrave navike, zaključio je Družak.

Zamjenik državnog tajnika Krešimir Šamija govorio je o radu Ureda i u ostalim područjima.

- Želio bih naglasiti kako su sva povećanja temeljena na Nacionalnom programu športa 2019.-2026., prvom strateškom dokumentu u području športa koji je Hrvatski sabor usvojio u srpnju prošle godine. Uz brigu o krovnim športskim udruženjima, u ovom trenutku provodimo i četiri natječaja u ukupnoj vrijednosti od 44 milijuna kuna. Radi se o natječaju za športsku infrastrukturu, natječaju za lokalni šport, zatim za projekt Hrvatska pliva i natječaj za velike športske manifestacije, rekao je Šamija, koji je i predstavio hrvatske prioritete u području športa za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije.

- Središnji državni ured za šport organizirat će tri događaja. Prvi će biti seminar 27. i 28. veljače u Zagrebu na temu stručnih kvalifikacija i kompetencija trenera na temelju kojeg će se i donijeti zaključci Vijeća. Zatim će u lipnju u Dubrovniku biti sastanak direktora za šport te konferencija na temu medija i športa. Uz to, Zagreb će u ožujku biti i domaćin velikog događaja Europske komisije EU Sport Foruma.

Predstavnici krovnih športskih udruženja zahvalili su na svemu dosad učinjenom i odličnoj suradnji sa Središnjim državnim uredom za šport te izvijestili ukratko o svojim programima.

Ovom Odlukom ispunjeni su uvjeti za daljnji razvoj i postizanje vrhunskih rezultata hrvatskih športaša, a ujedno je pokazana posebna briga za šport osoba s invaliditetom te razvoj športa u sustavu odgoja i obrazovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!