14:04 / 27.07.2020.

Autor: I.Ž.K./Hina

Domaćin nogometnog SP-a 2022. želi Olimpijske igre 2032.

Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)

Foto: - / -

Katar se dosad neuspješno kandidirao za OI 2016. koje je dobio Rio de Janeiro, te za Olimpijske igre u Tokiju 2020. koje su zbog koronavirusa prebačene na 2021.
Katar, domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2022., najavio je u ponedjeljak kako će se natjecati i za domaćinstvo Olimpijskih igara 2032. godine.

Olimpijski odbor ove arapske zaljevske države priopćio je kako je Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) podnio zahtjev za pridruživanje fazi "kontinuiranog dijaloga" o domaćinu budućih Igara.

Do sada su želju za organizacijom OI-ja 2032. iskazali Indija, australska savezna država Queensland i kineski grad Šangaj, a nagađa se i o potencijalnoj zajedničkoj kandidaturi Sjeverne i Južne Koreje.

Katar se do sada neuspješno kandidirao za OI 2016. koje je dobio Rio de Janeiro i te za Olimpijske igre 2020. u Tokiju koje su zbog pandemije koronavirusa prebačene na iduću godinu.

Kako je za AFP rekao predsjednik Katarskog olimpijskog odbora šeik Joaan bin Hamad bin Khalifa Al-Thani, Katar će još jednom pokušati dobiti organizaciju najvećeg sportskog događaja na svijetu.

- Katar je tijekom godina stekao reputaciju izvanrednog domaćina velikih sportskih događaja. Imamo bogato iskustvo i snažnu želju da sport koristimo za promicanje mira i kulturne razmjene, rekao je Al-Thani.

Katar će biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva 2022., ali ne u tradicionalnom ljetnom terminu, već od 21. studenog do 18. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!