15:33 / 25.11.2020.

Autor: I.Ž.K./Hina

Dodijeljene nagrade najboljim strijelcima

Snježana Pejčić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Snježana Pejčić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U godini u kojoj je streljački sport zbog pandemije koronavirusa gotovo stao od početka ožujka, Hrvatski streljački savez (HSS) nagradio je najbolje za prošlu godinu.
U zagrebačkome centru Almerija, uz strogo poštivanje epidemiološkim mjera, upriličena je svečanost proglašenja najboljih strijelaca Hrvatske za 2019. godinu, a prigoda je iskorištena i za dodjelu sufinanciranog oružja, investicije u sportsko streljaštvo vrijedno oko milijun kuna. 

U godini u kojoj je streljački sport zbog pandemije koronavirusa gotovo stao od početka ožujka, Hrvatski streljački savez (HSS) je odlučio nagraditi najbolje za prošlu godinu, u kojoj su hrvatski strijelci osvojili 25 medalja na svjetskim kupovima i europskim prvenstvima. Petar Gorša bio je nositelj broja jedan na svjetskoj rang listi u dvije discipline,a u prvih pet najboljih na svjetskim rang listama bili su Snježana Pejčić, Josip Glasnović i Miran Maričić, a ovih četvero strijelaca imaju osigurane norme za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine.

Snježana Pejčić i Petar Gorša najbolji su hrvatski strijelci u pušci, Matea Omazić i Uroš Kačavenda u pištolju, Josip Glasnović u trapu, a svjetski prvaci u samostrelu discipline –field Valentina Pereglin i Andrej Krstinić u samostrelu.

- U ime svih strijelaca moram zahvaliti svima koji nam pružaju potporu za pripreme u ovim teškim vremenima  i nadam se da ćemo se odužiti dobrim nastupom i olimpijskom medaljom u Tokiju, rekao je Gorša, koji je lani bio vodeći strijelac u zračnoj pušci 10m i trostavu 3x40 u gađanju malokalibarskom puškom 50m.

Posebno priznanje uručeno je i aktualnom olimpijskom prvaku Josipu Glasnoviću koji je lani slavio na Svjetskom kupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pritom izjednačio svjetski rekord i osvojio još jednu olimpijsku kvotu za Hrvatsku.

Nagrađeni su i treneri Seno Čusto, Siniša Vitez, Mirela Skoko-Ćelić, Branko Pereglin, Tihana Odlešić Kačavenda i Dean Vignjević.

Svečanost je uveličao i ministar obrane Mario Banožić, koji je dodijelio nagrade Pejčić i Gorši kao djelatnicima Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH).

- Iznimna mi je čast što su među najboljima i naši djelatnici Snježana i Petar, a imamo još troje vrhunskih sportaša u MORH-u. Sport je izuzetno važan za promicanje ugleda naše zemlje u svijetu, a posebno naglašavam streljaštvo, koje s obzirom na uspjehe i silne medalje nije toliko medijski popraćeno kao neki drugi sportovi, što se nadam da će se promijeniti u dogledno vrijeme. Ovo je iznimno teška godina za cijeli sport, a naši strijelci nam pokazuju kako se rad i upornost uvijek isplate, kazao je ministar Banožić.

Nagrade i priznanja dodjeljivali su i posebni savjetnik u Ministarstvu turizma i sporta i bivši vaterpolist Josip Pavić, predsjednik Sportskog saveza grada Zagreba Nikola Dragaš i pomoćnica glavnog tajnika za pravne poslove u Hrvatskom olimpijskom odboru Biserka Vrbek.

Svečanost je iskorištena i za dodielu zračnog sportskog oružja, koje su zajednički sufinancirali Hrvatski streljački savez, Ministarstvo turizma i sporta, te klubovi i društva - članice Hrvatskog streljačkog saveza. Investicija u iznosu od 800 tisuća kuna iskorištena je za kupnju 110 zračnih pištolja i 38 zračnih pušaka, uz pripadajuće streljivo, dodatno je potpomognuta donacijom Ministarstva turizma i sporta te Hrvatskog olimpijskog odbora za pomoć članicama pri plaćanju kotizacija, članarina i registracija nacionalnom savezu.  Tako je, uz redovni program te olimpijske i razvojne programe koje financira HOO, ove godine u streljački sport investiran dodatni iznos od milijun kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!