Povratak senzacionalnih džudašica: "Sve smo ih impresionirali"

11.10.2022.

10:10

Autor: HRT

Barbara Matić i Lara Cvjetko

Barbara Matić i Lara Cvjetko

Foto: HRT / HTV

Dan nakon senzacionalnog uspjeha hrvatske džudašice Barbara Matić i Lara Cvjetko vratile su se u Hrvatsku, a u zračnoj luci u Zagrebu dočekali su ih obitelj, prijatelji i novinari. 

Barbara i Lara ispisale su povijest kada je u pitanju džudo u Hrvatskoj. Spektakularni nastupi ove dvije džudašice iz Splita i Solina i veliko hrvatsko finale na kraju u kojem je bila bolja Splićanka Matić nitko nije očekivao, a dojmovi se još nisu slegli: 


- Ja još nekako nisam svjesna svega i rezultata, stvarno smo sretne. Jučer je još bila ta euforija jer smo bile skupa u finalu, sada se polako sležu dojmovi, rekla je zlatna Matić.


Barbara je uspjela obraniti titulu svjetske prvakinje, a put do finala nije bio nimalo lak:


- U prvu borbu sam ušla malo lošije, nisam se baš dobro zagrijala, pa je ta borba bila teža nego što sam očekivala, kasnije sam bila sve sigurnija. U polufinalu je bio Japan, a na kraju hrvatsko finale. 


U finalu protiv svoje prijateljice:


- Mi smo se u dvorani zagrijavali, skakali smo od sreće. Meni je to stvarno bio prevelik doživljaj i prevelik događaj da Hrvatska ima svjetsko finale u džudu, gdje inače Japan vlada, izbacili smo dvije Japanke, svi su očekivali japansko finale. Mi smo ih zeznuli, poručila je Matić. 


- Svi su bili ugodno iznenađeni, vidjela sam se s prijateljima džudašima i svi su bili kao vau, hrvatsko finale, bili su impresionirani. 


U Pariz na Olimpijske igre ide samo jedna naša predstavnica: 


- Bit će sada velika trka između mene i Lare za Olimpijske igre jer samo jedna može ići na OI u Parizu. Imamo još dva svjetska i dva europska pa ćemo tek onda znati. 

Cvjetko je također zadovoljna nakon uspjeha karijere: 


- Ovo mi je prva godina u seniorima, prošle godine sam nastupala kao juniorka i znala sam da mogu pobijediti cure na visokoj razini, ali nisam očekivala da ću doći ovako daleko. Znala sam da to mogu, ali sam htjela ići borbu po borbu. Bio je stvarno težak dan, sve mi je ovo još uvijek šok. Dala sam sve od sebe i stvarno sam zadovoljna ovim rezultatom. 


- Dok sam čekala svoju polufinalu borbu, gledala sam Barbaru i potajno navijala, a kada je Barbara ušla u finale, to je bio dodatni vjetar u leđa, kada je ona pobijedila Japanku, meni je isto bilo lakše, vjerovala sam da i ja to mogu. 


O borbi s Barbarom i OI-a u Parizu: 


- Meni je bilo izuzetno teško boriti se s Barbarom, jer se jako dobro poznajemo, dosta smo se navikli jedna na drugu. Ovo je bilo jedno skroz drugo iskustvo i meč s Barbarom je bio najteži. To je tako u našem sportu, ide jedna predstavnica. Postoje kriteriji i bolja će na kraju ići u Pariz, poručila je Lara za kraj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!