15:22 / 30.03.2018.

Autor: A.M./Hina

Do europskog naslova Ivan Šarić došao je bez prave potpore

Ivan Šarić (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Ivan Šarić (Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Uglavnom radim sam, u posljednje vrijeme nemam trenera. Dobro bi mi došlo barem desetak puta godišnje vježbati uz stranog trenra, rekao je Ivan Šarić.
Predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša i Josip Čop priredili su u prostorijama olimpijske udruge u Zagrebu prijam za novoga europskog šahovskog prvaka Ivana Šarića.
U pratnji 27-godišnjeg Splićanina, koji nastupa za riječki klub Liburnia, u prostorije nacionalne olimpijske udruge stiglo je i vodstvo Hrvatskog šahovskog saveza (HŠS) - predsjednik Roland Tomašić i tajnik Alojzije Janković.
Nakon što je dočarao svu dramatičnost borbe za naslov kontinentalnog prvaka na EP-u u Gruziji te kako se iz drugog plana popeo na tron, Šarić je pojasnio i kako stoje stvari s trenerima: Uglavnom radim sam, u posljednje vrijeme nemam trenera. Dobro bi mi došlo barem desetak puta godišnje vježbati po tjedan dana uz nekog stranog trenera, tako to rade svi vrhunski šahisti.
Domaćin, Zlatko Mateša, obećao je potporu mladom šahistu, kojeg se sjeća otprije desetak godina kada ga je kao sjajnu šahovsku perspektivu upoznao cijeli svijet na natjecanjima u juniorskoj konkurenciji.
Nije mala stvar biti europski šahovski prvak i među pedesetak najboljih u svijetu, od srca čestitamo na tom pothvatu. Posebno mi se sviđa to što te prati glas fajtera, šahista koji ne voli remizirati. Sukladno mogućnostima, HOO će nastojati pomoći u stručnom i tehničkom pogledu za uspješan nastavak tvoje karijere, poručio je čelnik Hrvatskog olimpijskog odbora. Šarić je bio svjetski juniorski prvak, a prije dvije godine na šahovskoj olimpijadi pobijedio najboljeg svjetskog šahista Magnusa Carlsena i trenutačno je oko 55. mjesta na ljestvici FIDE. Postao je prvi Hrvat na europskom tronu nakon Zdenka Kožula 2006. godine. Ako za njega bude uvjeta za daljnji razvoj, može se očekivati i mnogo više.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!