16:29 / 24.05.2021.

Autor: I.L./Hina

Direktor reprezentacije zadovoljan rezultatima

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Hrvatska plivačka reprezentacija završila nastup na Europskom prvenstvu u plivanju u Budimpešti, a zapaženije rezultate ostvarili su Ema Rajić dvostrukim obaranjem hrvatskog rekorda na 50 m prsno i Nikola Miljenić u disciplini 100 m leptir.

Devet hrvatski plivača nastupilo je na Europskom prvenstvu u plivanju u Budimpešti koje se održavalo od 17. do 23. svibnja.

- Ovo je bilo prvo veliko natjecanje nakon sezone kakva je bila, pune nepoznanica i uz otežane uvjete treniranja i života. U takvim okolnostima, zadovoljan sam uspjehom pojedinih plivačica i plivača, koji su ostvarili ciljeve kakve uvijek postavljamo za velika natjecanja ulazak u prvih 16 i osobni rekord, ili barem jedno od toga, rekao je direktor Hrvatske plivačke reprezentacije Vlado Petković.

Ovogodišnje prvenstvo održalo se s godinom dana odgode, budući da je izvorno bilo planirano za svibanj 2020., ali je zbog pandemije odgođeno.

Od zapaženijih rezultata hrvatskih predstavnika svakako treba spomenuti uspjeh Eme Rajić, koja je u disciplini 50 m prsno u istom danu dva puta rušila hrvatski rekord, prvo u kvalifikacijama, a onda i u polufinalu, u kojem se plasirala na ukupno 13. mjesto rezultatom 31,04.

- Olimpijske norme za Tokio mogu se isplivati do 27. lipnja, a na ovom je prvenstvu Nikola Miljenić u disciplini 100 m leptir bio jako blizu olimpijske A norme, na 42 stotinke. On sada ima B normu, s kojom nema jamstva da plivač putuje na OI, ali nadam se da će uspjeti postići A normu i osigurati odlazak na Igre. Do 27. lipnja, imamo u planu niz natjecanja na kojima se može ostvariti A olimpijska norma: Ekipno prvenstvo Hrvatske, Mare Nostrum (Canet i Barcelona), Zlatni Orlando i zaključno Zlatni Medvjed. Nadam se da će uz Nikolu i ostali naši reprezentativci, koji za sada imaju B olimpijsku normu, iskoristiti priliku kako bi ostvarili ili se što više približili A olimpijskoj normi, rekao je Petković.

Uz navedena natjecanja u seniorskoj konkurenciji, sljedeće značajnije plivačko natjecanje je Europsko juniorsko prvenstvo u plivanju, koje će se održati od 6. do 11. srpnja u Rimu, a na koje putuju tri natjecateljice koji su sudjelovale i na EP u Budimpešti- Nika Špehar, Klara Bošnjak i Iva Hrsto. Pridružit će im se i ostali hrvatski reprezentativci koji su ostvarili norme za navedeno natjecanje, njih još 14 plivača i sedam plivačica.

Svjetsko juniorsko prvenstvo održava se od 24. do 29. kolovoza u Kazanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!