20:44 / 30.01.2020.

Autor: Hina

Dino Sinovčić i Mikela Ristoski najbolji sportaši s invaliditetom

Screenshot HRT

Screenshot HRT

Foto: - / HRT

Dino Sinovčić (27) i Mikela Ristoski (30) proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom.
Svjetski prvak na 100 metara leđno Dino Sinovčić (27) i osvajačica brončane medalje u skoku u dalj na svjetskom prvenstvu Mikela Ristoski (30) proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2019. u izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) na svečanosti u zagrebačkom hotelu Sheraton. Kovačić: Sportaši s invaliditetom neće iznevjeriti očekivanja

Mladi Splićanin je na svjetskom prvenstvu u Londonu ostvario najveći uspjeh u karijeri, nakon što je godinu dana ranije u Dublinu bio i europski prvak.

Ove godine očekuje ga novi, veliki izazov, nastup na paraolimpijskim igrama u Tokiju.

- Bio sam na paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru i znam što me očekuje u Tokiju. Moram se vrhunski pripremiti kako bi se mogao nadati jedinoj medalji koja mi nedostaje, kazao je Sinovčić dodavši: - Želim isplivati svoj najbolji rezultat u karijeri, pa ćemo vidjeti hoće li to biti dovoljno za medalju.

Ristoski je na svjetskom prvenstvu u Dubaiju u kategoriji sportaša s intelektualnim teškoćama, osvojila broncu sa skokom od 5,61 metara, a srebro joj je pobjeglo za samo jedan centimetar. Za atletičarku AK Medulin ovo je peta nagrada najbolje hrvatske sportašice u izboru HPO-a nakon što je bila najbolja 2017., 2016. te 2015. i 2012.

- Osjećam se super nakon svega što mi se prošle godina događalo s ozljedama. Srebro mi je izmaklo za centimetar, a nadam se da će mi se sve vratiti u Tokiju, kazala je Ristoski koja je na POI već osvojila dvije medalje - zlato u Rio de Janeiru 2016. i broncu u Londonu četiri godine ranije.

Nagradu za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2019. dobio je Sinovčićev trener, ujedno i izbornik plivačke reprezentacije Slobodan Glavičić, dok su nagradu za najuspješniju ekipu ponovo dobile stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su osvojile zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u švedskom Helsingborgu, što ih je dovelo do osmog uzastopnog naslova najuspješnije ekipe u sportu osoba s invaliditetom.

Priznanje "Milka Milinković" dodijeljuje se po treći put u spomen na našu slavnu paraolimpijku kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s  invaliditetom, a za 2019. godinu dobitnik nagrade je Nikola Neralić, jedan od osnivača "Sportskog društva invalida Hrabri", te dugogodišnji sportski djelatnik i organizator mnogih sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom.

Ovogodišnji dobitnici priznanja za uspješne mlade sportaše s invaliditetom su plivačica Emma Mečić, atletičar Luka Bukša, te boćari Luka Wagner i Katarina Strunjak.

Podijeljena su i priznanja za najuspješnije sportaše u neparaolimpijskim sportovima je, a dobili su ih osvajač srebrne medalje na svjetskom prvenstvu u šahu Krsto Kovačević, te kuglačica Petra Deša koja je osvojila tri zlatne medalje na Europskom prvenstvu.

Radijska urednica i voditeljica programa na radiju 92 FM Slavonski Brod, Anita Opčak Krpan dobitnica je  posebnog priznanja za "izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom".

DOBITNICI NAGRADA
Najbolja sportašica: Mikela Ristoski (atletika)
Najbolji sportaš: Dino Sinovčić (plivanje)
Najbolja ekipa: Ženska stolnoteniska reprezentacija
Najbolji trener: Slobodan Glavčić (plivanje)
Najbolja sportašica u neparaolimpijskim sportovima: Petra Deša (kuglanje)
Najbolji sportaš u neparaolimpijskim sportovima: Krsto Kovačević (šah)
Priznanje za medijsku promociju: Anita Opčak Krpan
Priznanje "Milka Milinković": Nikola Neralić
Priznanja za uspješne mlade sportaše: Emma Mečić (plivanje), Luka Bukša (atletika), Luka Wagner (boćanje), Katarina Strunjak (boćanje)

Screenshot HRT

Screenshot HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!