Dina Levačić preplivala Sjeverni kanal: Najveći izazov bila je temperatura

22.08.2022.

09:21

Autor: K.L./I.Ž.K./HRT

Dina Levačić

Dina Levačić

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Daljinska plivačica Dina Levačić postala je prva osoba iz Hrvatske koja je preplivala 34 kilometra široki Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske.

Za taj pothvat 26-godišnjoj Splićanki trebalo je 10 sati, 26 minuta i 58 sekundi, a Levačić je u moru temperature između 14 i 15 stupnjeva plivala samo u kupaćem kostimu jer tako nalažu pravila.

- Pliva se po pravilima La Manchea, drago mi je što je maratonsko plivanje uspjelo opstati, da se drže tradicije, da se pliva više-manje, s istom opremom kao što se La Manche plivao prvi put prije skoro 150 godina - dopušten je običan kupaći kostim, kapica, naočale i čepići za uši i neka vrsta masti, kao zaštita od hladnoće i meduza i zbog trenja kože i kostima, izjavila je Dina Levačić u razgovoru za HRT. 

- Najveći izazov Sjevernog kanala je sama temperatura, s obzirom da je more bilo nekih 14,15 stupnjeva, što se smatra toplijim za Sjeverni kanal. To onda 'začinite' s meduzama i strujama koje su dosta jake, često je tu i vjetar, a ni vanjske temperature nisu previsoke, sunce nije prečesta pojava, tako da je ovo preplivavanje jedno od onih od kojih svi strepe, rekla je Splićanka.

Ovim preplivavanjem Levačić je postala 104. osoba i 43. žena kojoj je uspio ovaj pothvat.

- Voljela bih da se daljinsko plivanje više popularizira u Hrvatskoj, ne u ovako ekstremnom obliku, već u onom rekreativnom. Hrvatska kao destinacija za daljinsko plivanje ne može biti idealnija i šteta je što više ljudi ne vidi ljepotu u daljinskom plivanju.

Levačić je ovime ostvarila šesto preplivavanje od velikih sedam kanala (Oceans seven), ranije je preplivala kanal Catalina, Engleski kanal (La Manche), kanal Molokai, kanal Tsugaru i Gibraltarski tjesnac.

Kako bi kompletirala svih sedam, preostao joj je još samo 23 kilometra dugačak Cookov prolaz između sjevernog i južnog otoka na Novom Zelandu.

Razgovor s Dinom Levačić nakon preplivavanja Sjevernog kanala

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!