Deset kandidata za domaćina Olimpijskih igara 2036. godine

20.10.2022.

19:15

Autor: K.L./Hina

Olimpijske igre

Olimpijske igre

Foto: Karolis Kavolelis / Shutterstock.com

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je da pregovara s 10 potencijalnih kandidata za domaćinstvo Ljetnih olimpijskih igara 2036. godine, ali nije objavio imena gradova.

Između ostalih, Egipat, Engleska, Indija, Indonezija i Katar službeno su iskazali interes za domaćinstvo OI 2036. godine, no popis svih još nije poznat.

- Pregovaramo s 10 zainteresiranih nacionalnih olimpijskih odbora s četiri kontinenta, rekao je glavni direktor MOO-a Christophe De Kepper na sastanku Udruge nacionalnih olimpijskih odbora u Seulu u Južnoj Koreji.

Domaćinstvo Olimpijskih igara dodjeljuje se u tajnom procesu koji vode dužnosnici MOO-a kako bi se izbjegla skupa javna kampanja i glasovanje koje je prethodnih godina bilo puno afera i glasina o korupciji. U Komisiji za izbor domaćina 2036 je i članica MOO-a Kolinda Grabar-Kitarović.

Novim sustavom Brisbane je izabran za domaćina 2032. godine, čak 11 godina prije tog sportskog natjecanja. Sustav je uveden nakon francuske istrage o navodnoj kupnji glasova u kampanjama Rio de Janeira i Tokija za domaćinstvo Igara 2016. i 2020. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!