Davor Komar osvojio srebro, Dora Bašić broncu

31.03.2023.

13:09

Autor: A.M./Hina

Davor Komar

Davor Komar

Foto: HPO / HRT

Najbolji hrvatski paraboćar Davor Komar osvojio je drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji na World Boccia Intercontinental Challenger - Zagreb 2023., koji se održava u dvorani II zagrebačkog Doma sportova.

Veliki je to uspjeh jedinog hrvatskog paraboćara koji je do sada nastupio na Paraolimpijskim igrama.


Komar je u kategoriji BC4 otvorio natjecanje s tri pobjede, te se kao pobjednik skupine A, plasirao izravno u četvrtfinale. U četvrtfinalu je bio siguran protiv brončanog s Europskog prvenstva Španjolca Vasilea Agachea sa 5-1, dok je u polufinalu bio još uvjerljiviji protiv Portugalca Domingosa Vieire sa 9-1.


U finalu je u izjednačenom dvoboju izgubio od Nijemca Borisa Nicolaija sa 3-4 osvojivši srebro, svoju prvu pojedinačnu medalju na nekom od zagrebačkih turnira, nakon dva srebra u parovima. U istoj kategoriji nastupio je i Milorad Kružić, no u skupini je upisao dva poraza i nije prošao dalje.


- Finalna utakmica je bila vrhunska i energična, zaista sam uživao. Moj protivnik je za punat bio bolji i čestitam mu, kazao je trenutačno četvrti paraboćar na svjetskoj ljestvici, kojem je ova medalja donijela važne bodove u borbi za plasman na Paraolimpijske igre u Parizu 2024.


- Ovo su bodovi koji se više neće brisati, vrijede do kraja godine kada se zaključava lista, dodao je ovaj rođeni Puljanin i član, BKOSIIŽ Istrijane kojeg u Zagrebu očekuje i nastup u konkurenciji parova sa Anamarijom Arambašić.


Komara već nekoliko godina trenira naš nekadašnji proslavljeni reprezentativac i dvostruki svjetski prvak u boćanju Valter Ivančić.


- Sretan sam zbog Davora, jer naš rad dolazi do izražaja. Prvi put sam na natjecanju s njim. Želio sam to vidjeti i osjetiti. Čini mi se da smo na dobrom putu, kazao je Ivančić.


- Na početku mi je bilo čudno, nisam znao što me čeka, kako se ponašati. No s vremenom se sve posložilo. Davor je sjajan čovjek, otvoren je i dosta mi je pomogao. Dobro radimo, ovo je lijep uspjeh i nadam se da će izboriti paraolimpijske igre u Parizu, dodao je Ivančić.


Do medalje je stigla i svjetska doprvakinja Dora Bašić koja je i kategoriji BC1 bila treća. Članica BK Dan iz Slavonskog Broda je prošle godine slavila u Zagrebu, no ovoga puta je stigla do bronce.


Jedna od najizglednijih hrvatskih kandidatkinja za Paraolimpijske igre u Parizu je u skupini bila druga, potom je u polufinalu izgubila od Francuskinje Aurelie Aubert (0-6), no u susretu za broncu je pobijedila Portugalku Ritu Patricio sa 6-1.


Što se ostalih naših predstavnika tiče, Anamaria Arambašić je završila šesta u kategoriji BC1 žene, Martin Frković završio je na 9. mjestu u kategoriji BC1 muški, Nataša Županić 13. u BC2 žene, Luka Wagner 8., a Marko Turković 14. u BC2 muški, Dora Lovrić 14. u BC1 žene, a Marko Arambašić 16. u BC3 muški.


Nakon natjecanja u pojedinačnoj konkurenciji, paraboćari će nastupiti u ekipnoj, te konkurenciji parova.


Boccia je paraolimpijski sport, koji je osmišljen početkom 80-ih, kao sport kojim se mogu baviti isključivo osobe s najtežim lokomotornim oštećenjima, koje za kretanje koriste invalidska kolica.


Na početku je to bio sport isključivo za osobe s cerebralnom paralizom, no od početka ovog stoljeća otvoren je i za ostale vrste invaliditeta. Po pravilima slična je boćanju, no igra se isključivo na ravnom terenu (najčešće na parketu ili tarafleksu) veličine 12,5x6 metara, a u igri se koriste kožne loptice punjene plastičnim granulama, opsega između 262 i 278 milimetara i težine između 263 i 287 grama.


Jedan je od rijetkih paraolimpijskih sportova (i parasportova općenito) koji je ciljano osmišljen za osobe s invaliditetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!