Danci otkazali mačevalački turnir zbog povratka Rusa

30.03.2023.

19:28

Autor: I.L./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Međunarodni mačevalački turnir "Trekanten International", koji se u listopadu trebao održati u Kopenhagenu, otkazan je nakon što je Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) dopustila povratak na natjecanja ruskih i bjeloruskih sportaša.

Međunarodni mačevalački savez (FIE) sredinom ožujka je postao prvi međunarodni savez koji je otvorio vrata mogućem nastupu ruskih i bjeloruskih predstavnika. Na izvanrednom online kongresu 89 od 136 delegata glasovalo je da se ruskim i bjeloruskim sportašima dopusti sudjelovanje na pojedinačnim natjecanjima FIE.

Razočarani takvom odlukom, čelnici Danskog mačevalačkog saveza otkazali su Trekanten International, turnir rangiran odmah ispod razine Svjetskog kupa.

- Došli smo do zaključka da to nažalost ne možemo provesti, rekao je predsjednik odbora Danskog mačevalačkog saveza Jan Sylvest Jensen za dansku novinsku agenciju Ritzau.

Riskiraju gubitak turnira u budućnosti


- Ne možemo to učiniti kada su pravila takva kakva su sada, kada je Rusima i Bjelorusima dopušteno biti dio toga. Ne vidimo se u tome. Vjerojatno nije tajna da smo glasali protiv toga da im se dopusti sudjelovanje, dodao je.

Jensen je poručio kako je svjestan da ovim potezom Danci riskiraju gubitak turnira u budućnosti.

- Možda nećemo moći održati međunarodni događaj u Danskoj na seniorskoj razini, poručio je.

Nedavno je od organizacije FIE Svjetskog kupa odustala Njemačka, a Poljska razmišljala učiniti isto.


Više od 300 mačevalaca za nastavak suspenzije


Prije nekoliko dana više od 300 mačevalaca zatražilo je u otvorenom pismu upućenom Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) da "zadrži svoje preporuke o suspenziji" ruskih i bjeloruskih sportaša kojima je početkom ožujka odobren povratak na međunarodne turnire.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!