Čudesni Firouzja zadržao vodstvo u Zagrebu

21.07.2022.

22:13

Autor: A.M./Hina

Šahovski turnir u Zagrebu

Šahovski turnir u Zagrebu

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Nakon drugog natjecanja na SuperUnited Croatia Grand Chess Touru u Kristalnoj dvorani hotela Westin i tri nova odigrana kola rapid turnira u vodstvu je ostao čudesni 19-godišnji Iranac s francuskom putovnicom Alireza Firouzja.

Firouzja kontinuirano igra kvalitetno iz partije u partiju, te ima devet bodova nakon šest odigranih kola rapid turnira (tri pobjede i tri remija), a s osam bodova slijede ga Amerikanac Wesley So i mladi, 23-godišnji Nizozemac Jorden Foreest koji je zasad i najveće iznenađenje turnira.


Pobjeda Nizozemca Van Foreesta nad drugim igračem svijeta Janom Nepomniaščijem u 6. kolu zasad je proglašena i ljepoticom turnira, najuzbudljivijom i najljepšom partijom.


Najmlađi sudionik, trećerangirani igrač svijeta Alireza Firouzja vodeću je poziciju s devet bodova zadržao pobjedom u 6. kolu nad Azerbajdžancom Mamedeyrovom, a dodao je dva remija - protiv Magnusa Carlsena i lanjskog pobjednika CGCT-a u Zagrebu Maxima Vachier-Lagravea.


Svjetski prvak Magnus Carlsen nakon remija protiv Firouzje u prvom meču dana, potom je u 5. kolu poražen u dinamičnoj, borbenoj partiji od Azerbajdžanca Šahrijara Mamedjarova.

Carlsen se odmah u sljedećem, 6. kolu pokušao oporaviti pobjedom nad Amerikancem Leinierom Perezom Dominguezom. Carlsen je kao bijeli odmah žestoko napao, uveo Domingueza i u probleme s vremenom, no u finišu nije uspio kapitalizirati dva pješaka prednosti, jer se Dominguez izvukao stalnim šahom.


Carlsen je tako drugi dan zaključio s dva remija i porazom i uoči posljednjeg dana rapid turnira sa šest bodova na podjeli je petog mjesta sa Mamedjarovom, što ne može biti na razini Carlsenovih očekivanja.


Naš Ivan Šarić prvo je u vrlo borbenoj partiji i utrci s vremenom u 70. potezu izgubio od Amerikanca Wesleya Soa, a potom remizirao s mladim Nizozemcem Jordenom Van Foreestom. U 6. kolu brzinski je u brojnim razmjenama figura upisao i remi protiv prošlogodišnjeg pobjednika Francuza Maxima Vachier-Lagravea. Obojici je ostalo više od 17 minuta vremena (od raspoloživih 25 minuta + 10 sekundi za svaki potez).


Ivan Šarić nakon šest odigranih kola rapid turnira na podjeli je osmog mjesta s Amerikancem Dominguezom sa po četiri boda, a iza njih je bivši svjetski prvak i najstariji igrač na turniru, Bugarin Veselin Topalov (47) koji je nakon tri poraza prvog dana upisao pobjedu i remi za osvojena tri boda.


Šarić je u dva dana vrlo dobrom igrom upisao četiri remija i dva poraza, a posljednjeg dana rapid turnira, u petak igrat će protiv Nepomniaščija, Topalova i Carlsena.


Mladi Nizozemac Van Foreest nakon remija s Ivanom Šarićem pobijedio je potom u 6. kolu kao crni izazivača svjetskog prvaka Jana Nepomniaščija u prema ocjenama stručnjaka, najljepšoj partiji dosadašnjeg dijela turnira i priključio se Amerikancu Wesleyu Sou na podjeli drugog mjesta.


SuperUnited Croatia Grand Chess Tour nastavlja se u petak mečevima, 7., 8. i 9. kola rapid turnira, a u subotu i nedjelju igrat će se blitz turnir. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!