22:50 / 01.07.2019.

Autor: A.M./Hina

Croatia Grand Chess Tour: Eksplozija učinkovitosti u Zagrebu

Magnus Carlsen (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Magnus Carlsen (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U šestom kolu izuzetno jakog "Croatia Grand Chess Toura", najjačeg ovogodišnjeg pojedinačnog šahovskog natjecanja u svijetu, dogodila se prava eksplozija učinkovitosti.
U šestom kolu izuzetno jakog "Croatia Grand Chess Toura", najjačeg ovogodišnjeg pojedinačnog šahovskog natjecanja u svijetu, dogodila se prava eksplozija učinkovitosti, odlučeno je čak pet partija, a samo jedna završena je podjelom boda pa su se na tablici dogodile tektonske promjene.

Naizgled neuhvatljivog Iana Nepomniačija dostigli su svjetski prvak Magnus Carlsen i Amerikanac Wesley So, a "režiser" velikog preokreta bio je Kinez Liren Ding. Već u otvaranju zahvatio je jaku inicijativu protiv Nepomniačija, spriječio mu rokadu i sjajno vođenim napadom protiv kralja zaostalog u sredini ploče stavio ga pred neobranjiv mat već u 35. potezu.
Posrtanje Nepomniačija iskoristili su Carlsen i So, koji su ga novim pobjedama dostigli na vrhu ljestvice. Svjetski prvak je mirnom igrom isprovocirao Amerikanca Hikarua Nakamuru na žrtvu pješaka, ali je Carlsen našao prolaz kroz njegove taktičke zamke i osvajanjem pješaka postigao dobivenu završnicu.
Amerikanac Wesley So na efektan je način iskoristio deplasiranost dame Azrrbajdžanca Šahrijara Mamedjarova. Žrtvom pješaka ostvario je proboj u zaleđe protivnika i munjevitom akcijom bacio ga na koljena.
Iako je vodio crne figure, Fabiano Caruana je konstantnim pritiskom potisnuo Francuza Maximea Vachier-Lagravea u obranu ostvarivši rijetko viđenu dominaciju skakača nad lovcem. Lijepo vođenim napadom postigao je drugu pobjedu, kojom se konačno uključio u borbu za prvo mjesto.
Armenac Levon Aronian je nakon serije od pet remija osjetio slast pobjede svladavši Rusa Sergeja Karjakina. Pobjedu je postigao lijepom žrtvom kvalitete u završnici, ali tek nakon što Karjakin nije najbolje iskoristio svoje obrambene mogućnosti.
Bivši svjetski prvak Vishy Anand opet je igrao mirno i bez ikakve drame osvojio pola boda protiv poljuljanog Anisha Girija.

Rezultati 6. kola:

Ding-Nepomniači 1-0, Carlsen-Nakamura 1-0, So-Mamedjarov 1-0, Vachier Lagrave-Caruana 0-1,  Aronian-Karjakin 1-0, Giri-Anand remi.
Poredak poslije 6. kola:
Carlsen, Nepomniači i So po 4 boda, Caruana, Ding i Aronian po 3,5, Vachier-Lagrave, Anand i Karjakin po 2,5,  Giri, Mamedjarov i Nakamura po 2 boda.
Slijedi slobodan dan, a 7. kolo na rasporedu je u srijedu 3. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!