Croatia Grand Chess Tour četvrti put u Zagrebu

14.01.2023.

16:49

Autor: I.L./HRT

Zagreb Grand Chess Tour

Zagreb Grand Chess Tour

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

U Zagrebu će se od 3. do 10. srpnja održati 4. SuperUnited Croatia Grand Chess Tour iz serije najjačih svjetskih šahovskih turnira.

Vodstvo Grand Chess Toura potvrdilo je raspored odigravanja turnira za 2023. godinu i među povlaštenim gradovima domaćinima četvrti put je Zagreb koji se dokazao kao uspješni organizator Croatia Grand Chess Toura 2019., 2021. i 2022. godine (2020. GCT nije održan zbog pandemije). 


Uz Zagreb, domaćini Grand Chess Toura 2023. godine bit će Bukurešt (Rumunjska), Varšava (Poljska), te dvaput Saint Louis (SAD).

 

Na prethodna tri turnira u Zagrebu dvaput je nastupao svjetski prvak Magnus Carlsen, te 2021. godine i utemeljitelj Grand Chess Toura, najveći šahist u povijesti Garry Kasparov


Zagrebački turnir zbog toga je bio i najpraćeniji na digitalnim platformama u svijetu, a lanjski savršeno organizirani SuperUnited Croatia Grand Chess Tour u hotelu Westin pratio je milijunski auditorij u 154 zemlje svijeta uz rekordne preglede na internetu i gotovo sto tisuća sati pregledanog materijala iz Zagreba.


Najbolji šahisti svijeta na Grand Chess Touru 2023. godine natjecat će se za ukupni nagradni fond od 1,4 milijuna dolara.


Za svih pet turnira Grand Chess Toura 2023. bit će određeno stalnih osam vrhunskih svjetskih igrača, a za svaki pojedinačni turnir odredit će se dodatni sudionici (lani je u Zagrebu igralo 12 vrhunskih svjetskih velemajstora, a za Croatia Grand Chess Tour pozivnicu je redovito dobivao naš najbolji šahist Ivan Šarić). 


Prošlogodišnji pobjednik u Zagrebu bio je najbolji šahist današnjice, Norvežanin Magnus Carlsen koji je osvojio prvu nagradu od 40.000 dolara. Carlsen je u Westinu pobijedio ispred najboljeg mladog šahista svijeta, francuskog Iranca Alireze Firouzje i Francuza Maxima Vachiera-Lagravea te Rusa Jana Nepomnjaščija i Amerikanca Wesleya Soa


Ukupni pobjednik lanjskog Grand Chess Toura 2022. godine bio je senzacionalni mladi 19-godišnji Iranac (koji nastupa za Francusku) Alireza Firouzja koji je za to nagrađen bonusom od 100.000 dolara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!