Williams pobjednik pete etape CRO Racea i novi vodeći

02.10.2021.

10:40

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Stephen Williams

Stephen Williams

Foto: HTV / HRT

Britanac Stephen Williams, član momčadi Bahrain Victorious, pobjednik je pete etape biciklističke utrke CRO Race vožene od Rapca do Opatije u dužini od 137.5 kilometara, a ujedno je i preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Williams je ciljem prošao sa 10 sekundi prednosti u odnosu na drugog Norvežanina Markusa Hoelgaarda (Uno-X) i trećeg Nizozemca Micka van Dijkea (Jumbo-Visma) koji su predvodili skupinu od 14 vozača.

Najbolje plasirani hrvatski biciklist bio je Fran Miholjević (Cycling Team Friuli) na 20. mjestu sa zaostatkom od četiri minute i 24 sekunde za pobjednikom. Josip Rumac (ANS Androni Giocatolli Sidermec) zauzeo je 28. mjesto zaostavši 4:31 minutu.

Uoči posljednje, šeste etape utrke koja će se u nedjelju voziti od Samobora do Zagreba u dužini od 157.5 kilometara, Williams ima 11 sekundi prednosti ispred drugog Van Dijkea, a 12 sekundi ispred trećeg Hoelgaarda.

Start etape u Rapcu u 10.30:

Akcija u najkraćoj etapi ovogodišnjeg CRO Racea krenula je od samoga starta, a inicijatori su bili Austrijanac Hermann Pernsteiner (Bahrain Victorious) i Španjolac Oier Lazkano (Caja Rural-Seguros RGA). Njih dvojica izdvojila su se iz glavne skupine te stigli prvi na brdski cilj u Gračišću, a maksimalan broj bodova osvojio je Austrijanac.

Uslijedio je prolazni cilj u Pazinu gdje je ponovno Pernsteiner bio prvi, a Lazkano drugi. Njih dvojica u tom su trenutku imali 1:45 minuta prednosti u odnosu na Španjolca Xabiera Azparrena (Euskaltel Euskadi), dok je peloton kasnio 3:30 minuta.

Na najtežem usponu čitave utrke akciji je priključio i jedan od najvećih favorita za ukupnu pobjedu Britanac Simon Yates (Team Bikeexchange) koji je prvi stigao na vrh Učke u pratnji svog sunarodnjaka Stephena Williamsa. Yates i Williams bili prvi i na brdskom cilju u Kastavu, a "pokupili" su i bonus sekunde na prolaznom cilju u Viškovu.

Galerija
Peta etapa CRO Racea, Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Peta etapa CRO Racea, Foto: Goran Kovačić/PIXSELLPeta etapa CRO Racea, Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Na putu iz Viškova prema Rijeci Yatesu i Williamsu na čelu utrke priključio se i Austrijanac Riccardo Zoidl (Felbermayr Simplon Wels), a taj je trojac uspio stvoriti pola minute prednosti u odnosu na skupinu od 15-ak vozača.

I u Viškovu i u Rijeci prvi je prolaznim ciljevima prošao Williams ispred Yatesa i Zoidla, a taj je trojac na putu iz Rijeke ka Opatiji iskoristio neodlučnost u drugoj skupini te povećao svoju prednost na gotovo minutu.

Skupina od 15 lovaca ipak je na ulasku u Opatiju uspjela smanjiti zaostatak na 30 sekundi, a s obzirom da je u zadnjih 10 kilometara bio sve vidljiviji umor kod Yatesa i Zoidla razlika je ubrzo pala na 20 sekundi pa je Williams u završnom krugu odlučio solo-vožnjom krenuti po etapnu pobjedu u čemu je i uspio. Yates i Zoidl su, pak, uhvaćeni kilometar prije cilja.

Yates će u završnoj etapi ipak ponijeti zelenu majicu namijenjenu najboljem sprinteru, Nizozemac Olav Kooij (Jumbo-Visma) zadržao je plavu majicu za najboljeg sprintera, a njegov sunarodnjak i momčadi kolega Van Dijke bijelu majicu za najboljeg mladog vozača. 

Rezultati pete etape biciklističke utrke CRO Race:


1. Stephen Williams (TBV) 3h20:35

2. Markus Hoelgaard (UXT) +10

3. Mick van Dijke (TJV)

4. Sanz Gotzon Martin (EUS)

5. Alexis Guerin (VBG)

6. Beltran Joel Nicolau (CJR)

7. Urko Berrade Fernandez (EKP)

8. Roland Thalmann (VBG)

9. Jose Felix Cuerda (EKP)

10. Santiago Sanchez (TBV) svi isto vrijeme...

20. FRAN MIHOLJEVIĆ (CTF) +4:24...

28. JOSIP RUMAC (ANS) +4:31...


UKUPNI POREDAK:


1. Stephen Williams (TBV) 22h22:20

2. Mick van Dijek (TJV) +17

3. Markus Hoelgaard (UXT) +18

4. Simon Philip Yates (BEX) +23

5. Urko Berraade Fernadez (EKP) +24

6. Hermann Pernsteiner (TBV) +24

7. Sanz Gotzon Martin (Eus) +27

8. Roland Thalmann (VBG) +27

9. Beltran Joel Nicolau (CJR) +27

10. Jose Felix Cuerda (EKP) +27

23. JOSIP RUMAC (ANS) +4:44

38. FRAN MIHOLJEVIĆ (CTF) +6:31...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!