CRO Race prvi put u Sinju

20.09.2022.

16:53

Autor: A.M./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

U svom sedmom izdanju biciklistička utrka CRO Race po prvi put će posjetiti i grad Sinj, koji će biti domaćin starta treće etape koja će se voziti u četvrtak 29. rujna s ciljem u Primoštenu nakon prijeđenih 162 kilometra.

Tim povodom je u zgradi Palacina održano predstavljanje etape te objavljeno kako će start utrke iz Sinja biti obilježen se pucnjevima Mačkula sa tvrđave Grad.


- Ponosan sam jer je ovo najveći međunarodni događaj u Sinju i Cetinskoj krajini u povijesti. Moramo prikazati naše bogato kulturno naslijeđe cijelomu svijetu. Utrka je vrlo značajna za promociju naših turističkih i sportskih potencijala. Sve što možemo i nudimo, prikazati ćemo svijetu, rekao je sinjski gradonačelnik Miro Bulj.


Ovogodišnje izdanje CRO Racea bit će najjače dosada. U Hrvatsku dolazi šest "WorldTour" timova, a među njima će biti čak trojica pobjednika "Tour de Francea", ovogodišnji Danac Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) te pobjednici iz 2018. Britanac Geraint Thomas te 2019. Kolumbijac Egan Bernal (oba INEOS Grenadiers).


- Okupili smo 20 profesionalnih ekipa, od čega šest ekipa sa najvišom licencom. Dolazi nam ovogodišnji pobjednik 'Tour de Francea', 25-godišnji Danac, Jonas Vingegaard kojemu će ovo biti prva utrka nakon osvojene najveće utrke na svijetu, naglasio je direktor utrke Vladimir Miholjević.


Ove godine, medijska popraćenost će biti na mnogo višoj razini, nego što je bila prethodnih godina, što je dodatna odgovornost organizatoru utrke.


- Preko 130 država imat će izravan prijenos utrke, a 190 država će prikazati utrku u različitim formatima. Dolaze neke medijske kuće koje nikada prije nisu bile u Hrvatskoj. Znam da stranci dođu u našu zemlju sa nekom rezervom, vjerujem da ćemo ih omekšati, ohumaniti i prikazati se u najboljem svjetlu, dodao je Miholjević.


- Izuzetno je važno unaprijediti cikloturizam našega grada, a s ovom utrkom pokazat ćemo svijetu potencijal koji nudimo. Mnogo ulažemo u sportsku, biciklističku infrastrukturu. Planiramo dovršiti biciklističku stazu sa nogostupom i rasvjetom do Piketa. U procesu je idejni projekt izgradnje biciklističke staze s obje strane županijske ceste prema Otoku u duljini od osam kilometara. Također, ukloniti ćemo sve opasnosti s kojima se biciklisti susreću na lokalnim i državnim cestama. Usto, Sinj već ima pet obilježenih tematskih staza s putem na jednu stranu na Svilaju, a s druge strane na Kamešnicu. CRO Race će doprijeniti razvoju cikloturizma i općenito turizma,rekao sinjski dogradonačelnik i aktivni sportaš Denis Bobeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!