10:07 / 28.04.2021.

Autor: A.M./HRT

Manje od 100 dana do OI-ja: Duh zajedništva na čekanju, televizija je sve

Stjepan Balog i Zlatko Mateša

Stjepan Balog i Zlatko Mateša

Foto: DJH / HRT

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. sportski komentator HRT-a Stjepan Balog i profesor s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu Dario Novak gostovali su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska i pričali o utjecaju pandemije koronavirusa na sport, konkretno kako će izgledati Olimpijske igre u Tokiju, ali i što će se promijeniti oko televizijskih prijenosa, o utjecaju Covida na mlade sportaše općenito te kako je pandemija povećala pritisak na najveće nogometne klubove da pokušaju pokrenuti elitnu Superligu.

Zlatko Mateša opisao je trenutačnu situaciju oko Olimpijskih igara u Tokiju:

- Igre će biti neobične, neuobičajan okvir održavanja je pred nama, bit će iznenađenja, ali evo zadnja izjava japanske ministrice sporta je da održavanje nije upitno. Nemamo logističkih problema, ali tamo će biti problem izdržavanja svega. Imat ćemo manje sudionika nego u Riju, to je najviše zbog izostanka rukometaša, na koje smo računali kao na sigurne sudionike.

Japan lošiji od Hrvatske oko procijepljenosti

- Japan je oko 50 posto bolji od Hrvatske što se tiče Covida, jedino su lošiji od nas što se tiče procijepljenosti populacije, no to se neće odraziti na Igre, kaže Mateša te nastavlja:

- Cijepljenje sportaša nije obavezno, ali mi smo zahvaljujući suradnji s gospodinom Capakom cijepili već dosad dvije trećine naših sportaša, svi će biti cijepljeni, iako to s obzirom na režim Igara ne znači ništa. Tamo će se raditi PCR test svaka četiri dana, nema restorana, nema druženja, to će se odraziti na rezultate, psihički spremniji imat će bolje rezultate.

U publici nema stranaca

- Što se tiče publike stranci ne mogu biti nazočni, što stvara probleme mnogim agencijama koje su rezervirale aranžmane, kupile karte i rezervirale hotele. Bit će to dodatan problem. Bit će japanskih gledatelja, a odluka u kojoj mjeri, da li 30 ili 50 posto ili pun stadion će biti donesena krajem svibnja, objasnio je prvi čovjek HOO-a, koji je obrazložio i jednu dodatnu komplikacijiju nastalu zbog jednogodišnje odgode Igara:

- Olimpijsko selo je stambena zona i stanovi su trebali već biti isporučeni kupcima, složena je to situacija.

Ipak, jedna je dobra vijest da sponzori ostaju uz sport:

- Svi sponzori su ostali uz MOO, ali prihodi će sigurno biti manje od očekivanja, zaključio je Mateša.

Duh zajedništva na čekanju

Stjepan Balog opisao je pripreme za OI iz perspektive HRT-a koji se priprema za televizijske prijenose iz Tokija.

- Postoje užasna ograničenja, ne samo kod sportaša koji ne mogu iz olimpijskog sela. Mi svi moramo voditi evidenciju kontakata, ukinute su mix zone, skoro da nećemo imati doticaja sa sportašima, oni su u jednom, a medijski djelatnici u drugom balonu. Komentatorska mjesta na borilištima su također pod restrikcijaam, nema sukomentatora, samo jedan čovjek, jedna komentator može biti na svakoj poziciji. Najbolje će to biti gledati na televiziji, a ljudima koji će to raditi i samim sportašima to će biti problem. Duh olimpizma je druženje, komunikacija, a toga nažalost sada neće biti, duh zajedništva će biti drugačiji, kaže Balog.

Nadovezao se Zlatko Mateša:

- Otvorenje će biti normalno, ali "novo normalno", dakle malo reducirano. Cijela ta atmosfera, nema restorana, imam i veliki problem da ne mogu sa Stjepanom popiti pivu, ne možemo pozvati nekog gospodarstvenika u Hrvatsku kuću, što smo sve planirali, mi to sad ništa ne smijemo, kaže Mateša.

Televizija će biti sve

- Televizija će biti sve. Drago mi je da je Croatel dio produkcije Olimpijskih igara, dodao je Mateša.

- Najbolje će biti televizijskim gledateljima, bit će zakinuti samo u doživljaju jer neće biti pune tribine, ali svi smo se već na to naučili, dodao je Balog.

Thiem zbog restrikcija privremeno odustao od tenisa

O utjecaju Covida na sport pričao je Dario Novak:

- Puno je restrikcija, nalazimo se u "novom normalnom". Mjere zbog korone značajno su utjecale na putovanja, pripreme i sama natjecanja. Upravo smo u Madridu, testiranja su gotovo svakodnevna, limitiran je broj stručnog osoblja u timovima sportaša, nije dozvoljen izlazak iz hotela, čak je limitirano vrijeme boravka sportaša na samim terenima, vrijeme pripreme je limitirano To je razlog da u tenisu i drugim sportovima ima puno ozljeda. Sportaši sve teže izdržavaju režim. jedan Dominic Thiem već nekoliko mjeseci ne igra tenis, nije spreman nositi se sa strrsom koji donose tako organizirana natjecanja.

Mladi sportaši školske dobi i Covid kriza?

- Dobro pitanje, svi smo pogođeni krizom i mjerama, ali mladi su možda značajnije pogođeni. U toj dobi je bitan kvalitetan trening i priprema, no sve ove mjere jako utječu na kvalitetu tog rada, sve ja manje turnira i mogućnosti odmjeravanja s vršnjacima. Mladi su jako pogođeni cijelo ovom situacijom, kaže Novak.


- Planiramo izdati publikaciju na temu Covida i tjelesne aktivnosti s naglaskom na djecu i mlade. Značajno je smanjena razina tjelesne aktivnosti, povećana je razina pretilosti, a stres kod mladih je sve veći. Adolescenti su jako pod stresom, htjeli bi im kroz tu publikaciju dati neke odgovore i preporuke, dodao je.

Mateša o mladima:

- Rekao bih još drastičnije, najveći gubitnici novog normalnog su upravo djeca im mladi na području tjelesne aktivnosti. Bit će teško nadoknaditi gubitak, ako izgubite ritam natjecanja u toj dobi, to se odražava na vaše daljnje aktivnosti. Hrvatska ima 700 tisuća stanovnika, taj bazen je zbog demografske situacije izuzetno mali, tako da smo tu jako zabrinuti. Ako negdje treba napraviti iskorak i pustiti aktivnosti, to su djeca i mladi.

Za kraj je Stjepan Balog rekao nešto o gledateljima u nogometu, ali osvrnuo se i na Superligu:

- Nadam se da nije to trajno stanje (izostanak gledatelja s nogometnih tribina, op.a.), možemo to istrpiti određeno vrijeme, ali to nije nešto što bismo željeli gledati. Sad je to bila jedina moguća solucija, ali nogomet bez začina, mirisa i gledatelja, onda to nije to, kaže.

Superliga je stvar pohlepe

- Covid je ubrzao proces oko Superlige, najbogatiji su tražili nekakav izlaz. No ta priča je više stvar pohlepe najbogatijih, nego nekog sistemskog rješenja. Jedna NBA je odlično odgovorio je krizu. Smanjili su plaće igračima 25 posto. U kolektivnom ugovoru im piše da se u slučaju više sile mogu smanjiti plaće. Nije bilo nekih rasprava, svi su bili svjesni da moraju sudjelovati u krizi. Najveći zagovornici Superlige pokušavaju povećati prihode, ali ključ je u smanjenju troškova. Akumulirani gubitak Barce i Reala je ogroman, zato oni pokušavaju povećati prihode, kaže Balog.

- Klub je osnovna jedinica u sportu, ako neće biti klubova neće biti sporta, onda ćemo za 10 godina imati još manje sportaša na OI-ju. Naš bazen sportaša je mali. AKo ne pomognemo klubovima, neće biti dobro. Morat ćemo to riješiti novim Zakonom o sportu, zaključio je Balog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!