08:42 / 08.10.2020.

Autor: A.M./Hina

Coe: Sportaši na Olimpijskim igrama trebaju imati pravo na prosvjed

Sebastian Coe (Foto: Du Xiaoyi/Pool via REUTERS)

Sebastian Coe (Foto: Du Xiaoyi/Pool via REUTERS)

Foto: - / REUTERS

Sportaši sudionici Olimpijskih igara u Tokiju trebali bi imati pravo na prosvjed "s poštovanjem", smatra Sebastian Coe.
Sportaši sudionici Olimpijskih igara u Tokiju trebali bi imati pravo na prosvjed  "s poštovanjem", ocijenio je u četvrtak predsjednik Međunarodne atletske federacije Sebastian Coe.
Ova je tema postala aktualna nakon što su u SAD-u izbii masovni prosvjedi poslije smrti Afroamerikanca Georgea Floyda kojeg je ubio bijeli policajac. - Jasno sam rekao da, ako neki sportaš želi kleknuti (u znak prosvjeda protiv rasne nejednakosti), on ima svu moju potporu, kazao je Coe prilikom inspekcije nacionalnog olimpijskog stadiona u Tokiju.
- Sportaši žele biti odraz svijeta u kojemu žive, dodao je.
- Za mene je to prihvatljivo dok god sadrži i poštovanje prema drugim natjecateljima i ja mislim da većina sportaša to razumije.
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je u siječnju odredio pravila za ponašanje sportaša, pritom zabranivši bilo kakav oblik iskazivanja stajališta na pobjedničkim postoljima ili sportskim terenima.
Međutim, MOO je dao nasluiti da je spreman omekšati svoje stajalište i podržava pregovore koje vodi Povjerenstvo olimpijskih sportaša s ciljem odobravanja "dostojanstvenih" akcija protiv rasizma.
U lipnju su američki sportaši i ikona OI u Meksiku 1968. John Carlos, koji je tada bio isključen jer jer je u zrak dignuo šaku u znak prosvjeda protiv segregacije, pozvali MOO da ukine pravila kojima se zabranjuje sportašima da iskazuju svoja politička, vjerska ili rasna uvjerenja za vrijeme Igara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!