Coe: Keniju čeka dug put u borbi protiv dopinga

05.01.2023.

15:20

Autor: K.L./Hina

 Sebastian Coe

Sebastian Coe

Foto: Monicah Mwangi / REUTERS

Predsjednik Svjetske atletike Sebastian Coe rekao je da će Kenija imati "dug put" u borbi protiv dopinga, nakon niza suspenzija kenijskih sportaša zbog uzimanja nedopuštenih supstanci.

Nekoliko desetaka kenijskih sportaša suspendirano je zbog dopinga u 2022.godini.


Kenija, poznata po trkačima na duge i srednje pruge, od 2016. nalazi se u A kategoriji zemalja pod nadzorom Svjetske atletike i Svjetske antidopinške agencije (WADA), uz Bjelorusiju, Etiopiju, Maroko i Ukrajinu.


- Put će biti dug, nemojmo se zavaravati, neće se riješiti preko noći, rekao je Coe na tiskovnoj konferenciji u Nairobiju s kenijskim ministrom sporta Ababu Namwambom.


Kenijske vlasti obvezale su se potrošiti 25 milijuna dolara tijekom pet godina na financiranje borbe protiv dopinga, zapošljavanje dodatnog osoblja, povećanje broja testova, jačanje obrazovnih programa i podizanje svijesti među sportašima.


- Kenija neće štedjeti napore u borbi protiv dopinga. Vlada će učiniti sve da zaštiti integritet atletike, poručio je kenijski predsjednik William Ruto na Twitteru.


Kenija je 2016. godine osnovala agenciju za borbu protiv dopinga i uvela teške sankcije, uključujući zatvorske kazne, no do danas nitko nije procesuiran.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!