15:45 / 17.10.2021.

Autor: A.M./Hina

Christina Zwicker otvara Svjetsko prvenstvo u Japanu

Christina Zwicker

Christina Zwicker

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Kvalifikacijama gimnastičarki u ponedjeljak u japanskom gradu Kitakyushuu starta 50. svjetsko prvenstvo u sportskoj gimnastici, na kojem će se podijeliti 12 kompleta medalja, višebojskih i pojedinačnih i to sedam u muškoj i pet u ženskoj konkurenciji.

U Kitakyushu, rodnom gradu jednog od najvećih gimnastičara svih vremena Koheija Uchimure, ali i gradu predsjednika Svjetske gimnastičke federacije Morinarija Watanabea, stiglo je 308 sportaša (194 gimnastičara i 114 gimnastičarki) iz 56 zemalja svijeta.


Ovo natjecanje inače se trebalo održati u Danskoj, međutim kako su prošle godine otkazane OI u Tokiju i prebačene za 2021., Danci su odustali od organizacije SP koje treba biti samo tri mjeseca nakon Igara. Japanci su "uskočili" umjesto njih i odlučili organizirati čak dva svjetska prvenstva, prvo u sportskoj, a zatim od 27. do 31. listopada i ono u ritmičkoj gimnastici.


U sportskoj gimnastici svjetsko prvenstvo se inače ne održava u olimpijskog godini, a to je svakako jedan od razloga što neke od najvećih gimnastičkih zvijezda nisu stigle u Japan. Od novopečenih olimpijskih osvajača zlata tu će biti Japanac Daiki Hashimoto, zlatni prečaš i višebojac iz Tokija te Korejac Shin Jeahwan, a kod žena Ruskinje Angelina Melnikova i Vladislava Urazova te Brazilka Rebeca Andrade.


Među njima biti će i šest hrvatskih reprezentativaca - Christina Zwicker (višeboj), Filip Ude (konj s hvataljkama), Aurel Benović (tlo), Jakov Vlahek (konj s hvataljkama), Marko Jovičić (tlo) i Mateo Žugec (konj s hvataljkama).

Svjetsko prvenstvo sutra će otvoriti jedina hrvatska ženska predstavnica i najmlađa članica hrvatskog tima u Japanu Christina Zwicker, koja će nastupiti u kvalifikacijama višeboja, a ždrijeb ju je smjestio u 3. subdiviziju.


Gimnastičari su na rasporedu 2. kvalifikacijskog dana, u srijedu, i nalaze se u pretposljednjoj, 7. subdiviziji.


- Ovo je moje prvo SP, još sam sada i jedina hrvatska predstavnica... Bilo bi ljepše da je još netko iz našeg ženskog tima ovdje, ali ovo je individualni sport, svatko radi za sebe, a ja ću se potruditi dati najbolje od sebe. Pa kako bude, rekla je 19-godišnja Christina uoči sutrašnjeg nastupa.


- Podij trening je dobro prošao, treninzi idu dobro, treniramo uglavnom po dva puta dnevno... Nadam se da ću u kvalifikacijama napraviti onako kako radim na treninzima, što ljepše, što čišće vježbe. Ne postavljam si nikakav rezultatski pritisak, želim samo izaći van na natjecanje i napraviti ono što znam. To je sve što mogu od sebe očekivati, a ostalo ne ovisi samo o meni nego i drugima, dodala je.


I prije nego što je počelo, SP u Kitakyushuu digao je veliku prašinu. Naime, Japanci se nisu snašli u zalogaju koji su preuzeli. Sportaši su smješteni u poprilično loše hotele koje nacionalni Savezi papreno plaćaju. Timovi se do trening dvorana i do mjesta gdje ručaju i večeraju prevoze taksijima, a prvih dana znali su ih čekati satima. Sve zemlje su se digle na noge, neki prijetili i odustajanjem od nastupa...


- Mi smo ovdje u 14-dnevnoj karanteni, ne smijemo nigdje iz hotela. Samo hotel, dvorana i mjesto gdje jedemo, koje je isto kao neka dvorana. Dosta vremena gubimo na prijevoze do treninga, ali svima nam je isto. Sa smještajem smo se svi šokirali kad smo došli, sve su nas smjestili u takvim čudnim hotelima, ali morali smo se i s time pomiriti. Hrana... Nađe se nešto jestivo za svakoga. Dosta su male porcije, ali možeš uzeti više pa je OK. Doručak je najgori, to nas muči, ali preživjet ćemo, poručila je Zwicker.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!