21:43 / 13.04.2022.

Autor: A.M./Hina

Chepkirui zbog dopinga suspendirana na četiri godine

Joyce Chepkirui i Tirfi Tsegaye

Joyce Chepkirui i Tirfi Tsegaye

Foto: . / Shutterstock.com

Kenijska atletičarka na duge pruge Joyce Chepkirui (33) suspendirana je na četiri godine zbog dopinga, objavila je Jedinica za integritet atletike (Athletic Integrity Unit).

Bivša afrička prvakinja i pobjednica Commonwealth Igara 2014. na 10.000 metara, prvi put je suspendirana u srpnju 2019. godine zbog anomalije u biološkoj putovnici, međutim uložila je žalbu uz obrazloženje da je do anomalije došlo zbog lijekova i prehrane. Chepkirui je rezultate objasnila rekavši da je patila od hormonske neravnoteže i vaginalnog krvarenja zbog čega je uzimala tri lijeka za liječenje ovih stanja.


Međutim, utvrđeno je kako je visoka vjerojatnost da su abnormalnosti u rezultatima posljedica manipulacije krvlju.


- Sud za sportsku arbitražu (CAS) potvrdio je odluku AIU-a i suspendirao kenijsku trkačicu na četiri godine od 28. lipnja 2019., navodi se u priopćenju.


Kenija ostaje na crnoj listi Svjetske atletike i Svjetske antidopinške agencije nakon što je čak 28 trkača na srednje i duge staze suspendirano zbog dopinga između 2017. i 2022. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!