Četiri otoka, pet dana, 289 kilometra i 6.022 metara uspona

21.03.2023.

11:29

Autor: M.Š./Hina/HRT

MTB race

MTB race

Foto: Pavel1964 / Shutterstock

Petodnevna etapna brdska biciklistička utrka 4 Islands MTB race, koja se već osmu godinu održava na kvarnerskim otocima Krku, Cresu, Lošinju i Rabu, vraća se i ovog proljeća i to od 18. do 22. travnja.

Od prošle godine, 4 Islands MTB race je dio Epic series Ironman grupe pa je kvarnerska utrka tako postala dio prestižne serije utrka Epic series, uz utrke u Švicarskoj, Australiji, Novom Zelandu, Walesu, Andori i Južnoj Africi, a za cilj ima promociju brdskog biciklizma kao rekreacije, hobija, sporta i stila života.

Biciklisti će u sklopu 4 Islands MTB utrke, u pet dana prijeći 289 kilometara staza i preko 6000 metara ukupnog visinskog uspona.

Utrka se svakoga dana odvija na drugom otoku, očekuje se oko 500 natjecatelja iz više od trideset zemlja svijeta, a utrka na četiri kvarnerska otoka funkcionira i kao kvalifikacijski događaji za pristup “vrhunskom poligonu za testiranje čovjeka i stroja” Africi i vrhunskom događaju serije Epic, The Absa Cape Epic.

Epic Series je globalni portfelj najuzbudljivijih, najnagrađivanijih i najspektakularnijih MTB etapnih utrka na kojima se biciklisti mogu okušati na svjetski poznatim biciklističkim stazama. Osim 4 Islands MTB Croatia The Epic Series Races u svom portfelju ima The Absa Cape Epic, The SPAR Swiss Epic, Andorra Epic, Reef to Reef i Cape to Cape utrke u Australiji, i FNB Wines2Whales u Oceaniji. Sve su te utrke jedinstvene, ali samo se Hrvatska može pohvaliti time da biciklisti započinju utrku s palube plutajuće platforme.

- Besprijekorna inicijativa domaćina, topla dobrodošlica od strane lokalnog stanovništva, ali i entuzijazam organizacijskog tima doveo nas je evo i do osmog izdanja ovog prestižnog sportskog događaja. Ponosni smo i sretni što možemo promovirati brdski biciklizam, ali i ljepote Kvarnera. Najveća su nam pohvala i 'vjetar u leđa' natjecatelji koji nam se vraćaju iz godine u godinu, a mi smo sad već opasno blizu zadanom cilju pozicioniranja 4 Islands MTB stage race kao jedne od najprepoznatljivijih etapnih brdsko-biciklističkih utrka na svijetu, rekao je organizator utrke Tomislav Zobec.

Važno je naglasiti i da se svake godine očiste i pripreme staze na sva četiri otoka, a nakon utrke, u njima uživaju brojni šetači, trkači i biciklisti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!