17:00 / 01.05.2019.

Autor: A.M./Hina

Caster Semenya: Odluka CAS-a neće me zadržati

Caster Semenya celebrates (Foto:  REUTERS/Ibraheem Al Omari/File Photo)

Caster Semenya celebrates (Foto: REUTERS/Ibraheem Al Omari/File Photo)

Foto: - / REUTERS

Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio je žalbu južnoafričke atletičarke Caster Semenye, a ona je reagirala prkosno, ustvrdivši da je "odluka CAS-a neće usporiti".
Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio je žalbu južnoafričke atletičarke Caster Semenye, koja je tražila odgodu primjene odluke Međunarodne atletske federacije (IAAF) o limitiranju razine testosterona kod osoba koje se žele natjecati u ženskoj konkurenciji te će novi pravilnik IAAF-a stupiti na snagu 8. svibnja.

CAS je presudio da je uvođenje ovog pravilnika potrebno kako bi se osigurali ravnopravni uvjeti za natjecateljice u trkačkim disciplinama od 400 do 1500 metara.

U CAS-ovom službenom priopćenju stoji kako je vijeće zaključilo da "pravilnik diskriminira osobe s odstupanjima u spolnom razvoju", ali i da je s obzirom na predočene dokaze svih strana "takva diskriminacija nužna, razumna i potrebna kako bi IAAF ostvario cilj očuvanja integriteta natjecanja atletičarki".

Dvostruka olimpijska pobjednica na 800 metara i trostruka svjetska prvakinja u istoj disciplini bila je, očekivano razočarana odlukom CAS-a. Izrazila je i zabrinutost oko toga kako će IAAF provoditi nova pravila.

- Znam da su propisi IAAF-a uvijek bili usmjereni na mene, kazala je Semenya u priopćenju objavljenom preko svojih odvjetnika.
- Već desetljeće IAAF me pokušava usporiti, ali to me čini jačim. Odluka CAS-a neće me zadržati. Ponovno ću se izdignuti i nastaviti inspirirati mlade žene i sportaše u Južnoj Africi i širom svijeta, poručila je 28-godišnja Južnoafrikanka.

IAAF je priopćio da će pravilnik stupiti na snagu 8. svibnja te će sve osobe ženskog spola, koje žele sudjelovati na rujanskom Svjetskom prvenstvu u Dohi, morati zadovoljiti uvjet o razini testosterona koja ne smije biti 5 nmol/l i veća. To znači kako Semenya ima tjedan dana za dovođenje razine testosterona, koju njezino tijelo prirodno izlučuje u mnogo većim količnama nego što je uobičajeno za žene, ispod granične vrijednosti, što se može postići primjenom lijekova. Istu razinu mora zadržati tijekom cijelog perioda do Svjetskog prvenstva, kao i za vrijeme natjecanja.

Zaključno s 8. svibnjem sve osobe koje imaju problem poput Semenye morat će biti testirane kako bi se utvrdilo zadovoljavaju li postavljene kriterije. Caster Semenya je najčešće spominjano ime u tom kontekstu, ali isti problem ima i dvostruka svjetska dvoranska prvakinja na 800 metara te svjetska i olimpijska doprvakinja na otvorenom Francine Niyonsaba iz Burundija.

Semenya i njezin odvjetnički tim su poručili kako razmišljaju o žalbi, dok rofesor Steve Cornelius, savjetnik pravnog tima Južnoafričkog atletskog saveza smatra kako bi slučaj mogao preseliti na Europski sud pravde.

- Postoji vrlo ograničena mogućnost da slučaj završi na švicarskom Saveznom sudu, a sljedeća mogućnost mogao bi biti Europski sud pravde, kazao je.

IAAF je zbog dugog trajanja žalbenog postpupka napravio iznimku za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo, ali će ubuduće vrijediti pravilo da će atletičarke morati zadovoljiti uvjet o razini testosterona šest mjeseci prije određenih natjecanja. Pravilnik neće vrijediti za miting Dijamantne lige koji je na rasporedu za dva dana, 3. svibnja u Dohi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!