08:52 / 09.09.2020.

Autor: A.M./Hina

Caster Semenya izgubila spor protiv CAS-a

Caster Semenya (Foto: REUTERS/Ibraheem Al Omari/File Photo)

Caster Semenya (Foto: REUTERS/Ibraheem Al Omari/File Photo)

Foto: - / REUTERS

Dvostruka olimpijska pobjednica na 800 metara Južnoafrikanka Caster Semenya (29) izgubila je sudski spor u kojem je tražila poništenje presude Sportskog arbitražnog suda
Dvostruka olimpijska pobjednica na 800 metara Južnoafrikanka Caster Semenya (29) izgubila je sudski spor u kojem je tražila poništenje presude Sportskog arbitražnog suda (CAS) da sportašice s visokom prirodnom razinom testosterona moraju uzimati lijekove kako bi ga smanjile.
Južnoafrikanka je u svibnju prošle godine na Švicarskom saveznom sudu podnijela žalbu na CAS-ovu odluku koji je presudio da su svjetski atletski propisi neophodni sportašima s razlikama u seksualnom razvoju u utrkama od 400 m do milje, kako bi se osigurala poštena konkurencija.
Međutim, švicarski sud je odbio njezinu žalbu, utvrdivši kako izlaganje sportašica medikamentima ili kirurškim intervencijama kao preduvjet za natjecanje ne predstavlja kršenje švicarske javne politike.
- Jako sam razočarana ovom presudom, ali odbijam da me Svjetska atletska federacija drogira ili me spriječi kako bi bila ono što jesam, rekla je Semenya. - Izuzimanje sportaša ili ugrožavanje našeg zdravlja isključivo zbog naših prirodnih sposobnosti, stavlja svjetsku atletiku na pogrešnu stranu povijesti. Nastavit ću se boriti za ljudska prava sportašica kako na snazi tako i izvan nje, dodala je.
Testosteron povećava mišićnu masu, snagu i hemoglobin, što utiče na izdržljivost, pa se smatra da žene s višim nivoom hormona imaju nepravednu prednost.
Južnoafrička atletičarka je osvojila zlatnu medalju na 800 m na OI u Londonu (2012) i Rio de Janeiru (2016), te tri svjetske titule u ovoj disciplini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!