21:42 / 20.08.2020.

Autor: I.L./Hina

Carlsen pobjednik Turnira legendi

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U finalu je svladao Amerikanca Hikarua Nakamuru.
Svjetski prvak Magnus Carlsen pobjednik je završnog turnira šahovskih legendi svladavši u finalu Amerikanca Hikarua Nakamuru s 4-3.

U odlučujućem sedmom setu finalnog dvoboja protiv Carlsen je dobio prvu partiju nakon izvrsne pozicijske igre, ali je Amerikanac uspio uzvratiti u trećoj partiji nakon lijepo vođenog napada.

Nakon remija u četvrtoj partiji i neodlučenog rezultata 2-2 najprije se doigravalo brzopoteznim tempom. Nakamura je izvrsnom igrom u završnici s raznobojnim lovcima izborio veliku pobjedu i našao se pred konačnim trijumfom. No, Carlsen je uspio dobiti drugu brzopoteznu partiju i tako izboriti pravo na dopunsku partiju s vremenskim hendikepom (pet prema četiri minute).

Tu je Nakamura imao "peh" jer je u izvlačenju dobio bijele figure, pa je Carlsenu bio dostatan i remi za konačnu pobjedu. Iako je Nakamura uspio osvojiti damu za topa i lovca, Carlsen je izgradio neprobojnu poziciju i remijem osigurao ukupnu pobjedu.

Paradoksalno je da je meč završen neodlučenim rezultatom 3,5-3,5, a svjetskom prvaku je pripala pobjeda i prva nagrada od 140 tisuća dolara jer je u posljednjoj partiji vodio crne figure.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!