00:05 / 02.05.2021.

Autor: I.L./Hina

Carlsen bolji od Nakamure

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Na internetskoj stranici Chess24 odigrani su prvi završni mečevi Petog turnira prvaka u ubrzanom šahu, a svjetski prvak Norvežanin Magnus Carlsen dobio je prvi susret finala protiv Amerikanca Hikarua Nakamure s uvjerljivih 3-1.

U borbi za treće mjesto Armenac Levon Aronian i Azerbajdžanac Šahrijar Mamedjarov odigrali su vrlo uzbudljivih 2-2.

Carlsen je do prve pobjede došao u dramatičnoj trećoj partiji u kojoj je nakon žrtve figure ostvario tek dinamičnu ravnotežu. No, Nakamura se nije najbolje branio i svjetski prvak je vratio materijal i prešao u damsku završnicu s pješakom više u kojoj je demonstrirao svoju visoku tehniku. U četvrtoj partiji Nakamura je mlakom igrom u središnjici dopustio suparniku da preuzme inicijativu i u protunapadu Carlsen je zabilježio drugu pobjedu.

Aronian je dva puta vodio protiv Mamedjarova, koji se uporno vraćao i na kraju zasluženo izborio neodlučan rezultat. Zanimljivo je da su sve četiri partije dobile vođe crnih figura.

Rezultati prvih završnih dvoboja za prvo i treće mjesto:
Carlsen-Nakamura 3-1, Aronian-Mamedjarov 2-2.

U nedjelju se igraju uzvratni mečevi od četiri partije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!