20:50 / 26.05.2020.

Autor: Boris Jelavić/HRT

'Brzo smo se reorganizirali nakon otkazivanja Igara u Tokiju'

Neven Karković

Neven Karković

Foto: - / -

Muška stolnoteniska reprezentacija, koja je izborila nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, u Zagrebu nastavlja s treninzima.
Muška stolnoteniska reprezentacija prva je hrvatska selekcija koja je izborila Olimpijske igre u Tokiju. Zbog koronavirusa natjecanja i olimpijska uzbuđenja bila su odgođena pa je sada zadovoljstvo nastaviti ondje gdje se stalo.

Treninzi u Zagrebu prigoda su za rad na onome što se nije stiglo brusiti tijekom sezone.

Tomislav Frane Kojić, Tomislav Pucar, Filip Zeljko, Andrej Gaćina i izbornik Neven Karković, petorka koja je izborila nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, marljivo radi i dalje. Posljednji put Hrvatska je u ekipnom dijelu Olimpijskih igara bila 2008. u Pekingu.

- Nije se ništa promijenilo, stolni tenis i dalje dominira s Kinezima i Azijatima. Japanci su se sada jako dignuli i bit će opasni konkurenti Kinezima, samim time što će se igrati u Tokiju, izjavio je Zoran Primorac, hrvatska stolnoteniska legenda.

- Kad smo saznali da neće biti Olimpijskih igara u ovom terminu, nekako smo se svi malo zabrinuli, no vrlo brzo smo se reorganizirali. Dobili smo jedno dobro i dugačko vrijeme za puno kvalitetniji trening nego što smo mogli do sada, kaže izbornik Neven Karković.

Andrej Gaćina karijeru nastavlja u Poljskoj, a u Tokiju bi trebao upisati četvrti nastup na Olimpijskim igrama.

- Mislimo da imamo šanse ako se uspijemo ugurati u prvih osam nositelja, da imamo neki, ajmo reći, "lakši" prvi meč da uđemo u četvrtfinale, izjavio je Gaćina.

- Tamo je 16 ekipa, ako bude dobar ždrijeb koji bi mogao našoj reprezentaciji pružiti da se dobro prođe prvo kolo, onda je sve moguće, izjavio je direktor Hrvatskog stolnoteniskog saveza Renato Čengić.

Dvadesetčetverogodišnji hrvatski reprezentativac Tomislav Pucar oprostio se od Bundeslige ove sezone. Novo odredište je Rusija i UMMC - klub koji vodi naša legenda Zoran Primorac.

- Mislim da je to je dobro za moju karijeru, jer tamo je malo lakši sistem lige, igra se manje mečeva, tako da mislim da ću se moći malo više koncentrirati na svjetske turnire i na napredak. On je legenda stolnog tenisa i moj uzor i mislim da mogu puno naučiti od njega, kaže Pucar.

- Imamo mi još dosta uzora, najbolje je da je on uzor sam sebi. Meni je drago da je uvijek jedan Hrvat sa mnom, rekao je Primorac.

Pucar, Gaćina i Kojić među prvih 100 su na svijetu, što je ujedno i novi razlog za optimizam.

- Optimizam je tu, dečki su mladi, još uvijek spremni i u svakom slučaju očekujemo da će i dalje držati hrvatski 'pingač' u topu svijeta, rekao je predsjednik HSTS-a Zlatko Pospiš.

- Mi se potajno nadamo da možemo u nekoj bližoj budućnosti zagorčati život, ako ne Kinezima, onda drugim azijatskim ekipama. To smo uspjeli protiv Koreje, koju nismo nikad pobijedili, na prošlom Svjetskom prvenstvu, optimističan je izbornik Karković.

- Vjerujem u nas, vjerujem da možemo. Moj osobni cilj bila bi medalja na olimpijskim igrama, a sad, koliko je to moguće, vidjet ćemo kroz godinu kako će se stvari razvijati, smatra Tomislav Frane Kojić.

Do Tokija je malo više od godinu dana. Novo iskustvo i napredak uz izbjegavanje ozljeda svakako mogu biti prednost za naše igrače i pozivnica za nove rezultatske iskorake.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!