Braća Sinković u Češkoj love još jedno zlato

15.09.2022.

14:24

Autor: A.M./HRT/HVS

Patrik i Anton Lončarić, Ivana i Josipa Jurković, Valent i Martin Sinković

Patrik i Anton Lončarić, Ivana i Josipa Jurković, Valent i Martin Sinković

Foto: Darko Zibar / HVS

Na Svjetskom veslačkom prvenstvu, koje će od 18. do 25. rujna biti održano u češkim Račicama, nastupit će više od 900 sportaša iz 65 zemalja. Hrvatsku će predstavljati tri posade: Ivana i Josipa Jurković u dvojcu bez kormilara, Anton i Patrik Lončarić u dvojcu bez kormilara te Martin i Valent Sinković u dvojcu na pariće.

Nakon uvjerljivih nastupa tijekom dosadašnjeg dijela sezone, zlatnih odličja, titule ukupnih pobjednika na Svjetskom kupu i titule europskih prvaka, braća Sinković žele još jednim vrhunskim rezultatom potvrditi status najboljeg veslačkog tandema današnjice.


- Dobro se osjećamo, dobro su prošle pripreme, odradili smo sve na Perući i u Zagrebu i nije bilo nikakvih ozljeda. Definitivno ćemo biti bolji i tehnički i u formi nego na Europskom prvenstvu i stvarno se veselimo utrkama, rekao je Valent Sinković.


- Vjerujemo da će Španjolska i Australija i dalje biti najveća konkurencija. Tu bi mogli biti i Francuzi koji su olimpijski pobjednici i od kojih se uvijek može očekivati da su na vrhunskoj razini. Ove godine dosta su utrka proveli u skifovima pa ne znamo jesu li sasvim spremni, ali uvijek se može očekivati da budu na visokoj razini. Naše je odraditi svoje, ne dati se smesti iz svog ritma i vjerujem da će onda sve dobro završiti, nada se Martin Sinković.


- Ovo je prvi put nakon dugo vremena da smo odradili sve što smo planirali. Nije bilo ozljeda, poslužilo nas je vrijeme i izvukli smo maksimum od planiranog i mislim da se to vidi na vodi. Puno smo bolji, mekši, brži i mislim da će to tako biti i na stazi. Australci, Francuzi, Španjolci su najveći konkurenti, ali smatram da trenutačno stojimo jako dobro i da bismo trebali biti u samom vrhu. To znači prvi, a ako se to ne dogodi, onda ćemo znati da smo negdje pogriješili pa ćemo vidjeti gdje, smatra trener braće Sinković, Nikola Bralić.

Sestre Jurković nižu sjajne rezultate, veslale su u svim ovogodišnjim finalima i vjeruju da je vrijeme za medalju.


- Jutros smo napravile zadnji intenzivan trening i prezadovoljne smo. Sve je odrađeno kako treba i mislim da ćemo biti na dobrom nivou, rekla je Josipa Jurković.


- Očekujemo dobru utrku, dat ćemo sve od sebe da budemo u top 11 jer najboljih 11 iduće godine ide na Olimpijske igre. To bi nam zasigurno dalo dodatnu motivaciju i samopouzdanje za kvalifikacijsku regatu sljedeće godine, dodaje Ivana Jurković.

Nakon osvojene brončane medalje na Europskom prvenstvu do 23 godine, braća Lončarić spremni su odmjeriti snage s drugim posadama u seniorskoj kategoriji.


- Prije dva tjedna vratili smo se s brončanom medaljom s Europskog prvenstva do 23 godine. Spremni smo za dalje, a treninzi su pokazali da imamo sasvim solidne rezultate. Zadovoljni smo naravno i činjenicom da smo zadnje pripreme odradili bez ozljeda, rekao je Patrik Lončarić. 


Njegov brat Anton Lončarić kaže:


- Ovo je naše prvo Svjetsko seniorsko prvenstvo, veliko natjecanje, ali i ispitivanje forme, naime na takav način najbolje možemo vidjeti koliko smo dobri i i gdje pripadamo. Ovo će nam biti dobra orijentacija za rad dalje, vidjet ćemo što možemo dogodine i kolike su nam šanse za kvalifikacije za Olimpijske igre.


Ove godine obilježava se 60. obljetnica prvog Svjetskog prvenstva u veslanju, održanog na Rotseeu u Luzernu, a zanimljivo je kako je otkazivanje Svjetskog prvenstva u veslanju 2020. i 2021. zbog pandemije bilo prvi put da je navedeni događaj otkazan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!