09:30 / 27.03.2021.

Autor: HRT

Borci i stručnjaci prognozirali pobjednika borbe Miočića i Ngannoua

Stipe Miočić

Stipe Miočić

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

U nedjelju u šest sati ujutro po hrvatskom vremenu Stipe Miočić i Francis Ngannou borit će se u sklopu UFC 260 za naslov UFC prvaka u teškoj kategoriji.

Ngannou je na službenom vaganju bio čak 13 kilograma teži od Miočića, pa će u uzvratnom obračunu imati težak posao.

Kladionice Ngannoua smatraju favoritom, no američki borac hrvatskih korijena "voli" ulogu autsajdera, iz koje je dosad redovito izlazio kao pobjednik.

U prvoj borbi s francuskom-kamerunskim borcem u siječnju 2018. godine uvjerljivo ga je pobijedio odlukom sudaca, postavši pritom prvi borac koji je obranio UFC naslov tri puta zaredom, no od tada je njegov protivnik napredovao i danas je, smatraju mnogi, na vrhuncu snage i ovo mu je s 34 godine životna prilika za osvajanje pojasa.

Stručnjaci  38-godišnjem Miočiću ipak daju nešto više izgleda od kladionica.

- Ako Stipe provede isti plan borbe kao prošli put, a on je podrazumijevao hrvanje, onda će slaviti, a ako ne, bit će nokautiran. Jednostavno, ako na Ngannouvu snagu krenete hrvanjem, dobit ćete ga. Ngannou je ogroman, ima silnu masu mišića koju mora pokrenuti da bi udario, zato je najsigurniji način pobijediti ga hrvanjem. Naravno, kako bi ga uopće naveli na hrvanje morate mu i dokazati udarcima u stojećem položaju da mu možete nauditi, dati mu malo za razmisliti. Samo što je vrlo važno kod ovakvih iskusnih boraca, Stipe nikako ne smije samo misliti na hrvanje, već to treba zakamuflirati i natjerati suparnika na hrvanje. Dakle, mora biti udaraca, mora! S druge strane, gledam ipak malo i godine, Stipe ima 38 i ma koliko dobro izgledao, njega godine ne zaobilaze, kao ni ikoga. Svakoga uhvate, a uhvatile su tako i Daniela Cormiera. Francis Ngannou ima 34, u najboljim je godinama i ako će se snaći u hrvanju ili njegovom izbjegavanju, ovo će biti njegova borba, smatra trener s Američke kickboxing akademije Javier Mendez, a prenosi fightsite.hr.


Daniel Cormier je u tri meča s Miočićem dvaput izgubio i jako poštuje američko-hrvatskog borca:


- Mislim da je Stipe trenutačno najbolja verzija sebe. Brži je i bolji nego ikad, smršavio je i strašno je fokusiran. Ruke su mu puno brže, ali nisu izgubile na snazi. Stipe je odličan, ali čini mi se da je Ngannou ovaj put prejak. Mislim da će ga nokautirati, Stipe je jednostavno previše toga preživio u dvije borbe sa mnom. Francis je skinuo sedam, osam kilograma i shvatio je da mora biti lakši da bi bio bolji. Bit će to strašna borba.


MMA trener Jim West daje prednost Ngannouu:

- Bliži sam tomu dati prednost Francisu. Mislim da ga je moj prijatelj, trener Eric Nicksick, bolje prilagodio u odnosu na prvi put. Prva je borba bila prilično naporna. Ovoga puta će se boriti u manjem kavezu i to malo ide u korist Stipi, jer sam siguran da želi iskoristiti još hrvanja. Mislim da će Francis moći neutralizirati veći dio onoga što Stipe želi, držeći ga na odstojanju. Vjerujem da će se Francis sasvim drukčije postaviti i da ima obranu za hrvanje. Čak ako do toga i dođe, mislim da se Francis može vratiti. Vjerujem da Ngannou pobjeđuje negdje u trećoj rundi. Stipe će morati tražiti puno više bliskije borbe, slično onome što je radio prošli put, ali mislim da će mu to sada biti puno teže. Francis bi mogao upotrijebiti neki od svojih napada, bacanje stražnje noge, desni aperkat, sve kako bi spriječio Stipine udarce. Sve u svemu, ne kažem da Stipe nije unaprijedio svoju borbu, stil, ali mislim da se razlika iz prve borbe smanjila u Francisovu korist.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!