Boran Berak pobjednik u borbama

21.03.2022.

08:16

Autor: Lovorko Magdić/HRT/I.L.

Pobjedničko postolje - borbe

Pobjedničko postolje - borbe

Foto: - / HKS

Kasno sinoć u samoborskoj sportskoj dvorani završio je jubilarni 30. Grand prix Croatia u karateu koji je okupio nešto manje od 1800 sudionika iz 28 zemalja. 

Hrvatska je bila vrlo uspješna budući da je u raznim dobnim kategorijama osvojila ukupno 30 medalja (8+8+14), uključujući i sportaše s invaliditetom. 


Na prestižnom seniorskom turniru u borbama za koju se prijavilo 68 boraca završna četvorica razigravala su međusobno, što je i dugogodišnja tradicija samoborskih završnica. Na kraju najbolji je bio Boran Berak koji je slavio ispred kolege iz reprezentacije Enesa Garibovića i Jakova Bitunjca, a četvrto mjesto zauzeo je predstavnik Kosova Melos Gashi


Pošto se Gashi ozlijedio u drugom nastupu finala, sve njegove borbe prema WKF pravilima zbog nemogućnosti nastavka računale su se kao pobjeda suparnika 8-0, pa je to u konačnici bio i presudan kriterij. 


S obzirom na to da su Berak i Garibović na kraju imali jednaki broj pobjeda i ostvarenih poena, presudio je njihov međusobni susret koji je Boran dobio s 3-2. 


Na završnom dijelu seniorskog turnira među ostalima bila je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot, mnogobrojni sportski dužnosnici - Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta, Siniša Krajač, glavni tajnik HOO-a, Vjekoslav Šafranić, predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba, Davide Benetello, predsjednik Komisije sportaša Svjetske karate federacije, predsjednici Saveza nekoliko zemalja, među kojima i Davor Cipek, koji je i glavni tajnik Europske karate federacije, te Vladimir Bregović, predsjednik Zajednice sportskih udruga Zagrebačke županije, koji je turnir proglasio otvorenim.


U katama najviše uspjeha imali su Mađar Botond Nagy i Talijanka Elena Roversi


Kod mlađih seniora Hrvatska je osvojila čak devet odličja, od toga dva zlata (Klara Braja - kate pojedinačno i Ema Sgardelli - borbe, -50 kg), isto toliko srebrnih, te pet brončanih medalja. 


Sudjelovali su ukupno predstavnici čak 270 klubova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!