Boksačke legende obilježile godišnjicu smrti Mate Parlova, popričali smo s njima!

29.07.2021.

16:00

Autor: Iva Hren/Ivona Zadro/Odjel web i multimedija

Boksačke legende obilježile godišnjicu smrti Mate Parlova

Boksačke legende obilježile godišnjicu smrti Mate Parlova

Foto: HTV / HRT

Boksačke legende svake se godine okupljaju i obilježavaju godišnjicu smrti Mate Parlova, najboljeg hrvatskog sportaša 20. stoljeća.

Uoči godišnjice smrti Mate Parlova, njegovi prijatelji i kolege suborci, bivši boksači s područja bivše Jugoslavije, okupili su se u Puli kako bi mu odali počast. Kao i svake godine, osvajači Europskih, Svjetskih i Olimpijskih odličja, položili su cvijeće na njegovom grobu na pulskom gradskom groblju. Okupili su se u pizzeriji Pere Tadića, trostrukog pojedinačnog prvaka Jugoslavije.

- Najlakši odgovor je reći nešto o Mati, što god da kažeš, kažeš NAJ. U svemu je bio najbolji, bio je genijalac, čak je i pjesme znao recitirati, pjevati, puno je čitao, bio je u svemu vrhunski, a o boksu da ne govorimo. Postigao je sve što se moglo postići. Mi svi imamo medalje, sve Svjetska, Europska, svi imamo, ali nitko nema zlata, Mate je sve to imao više nego svi mi skupa, a mi imamo puno. I ponosimo se s tim, rekao je Tadić.

Parlova pamte po tome, dodao je, što je bio dosljedan, uvijek je bio gospodin, što god da je radio, radio je kako treba.

Boksač Mirko Puzović kaže da je Parlov bio jedan neponovljivi čovjek.

- Ne govorim to kao boksač, nego pričam o privatnom životu, to je neponovljiv čovjek, jedna nevjerojatna dobrica, ljudina, ljudina, dodao je.

- Dolazim iz Prištine jer poštujem najvećeg čovjeka na ovim prostorima, gospodina Matu Parlova. Veliko ime i brend cijele Jugoslavije, jedno ime koje se neće ponoviti sigurno sljedećih 100 godina. Ime za sve, Mate Parlov, rekao je bivši boksač Ramadan Ukiç. 

- Mogli smo puno toga naučiti, tko ga je htio pratiti. Pokazao nam je put kako se postaje šampion, rekao je bivši boksaš Tadija Kačar. 

- Jedan od najboljih sportaša u boksu, u Hrvatskoj i cijeloj Jugoslaviji, najbolji sportaš sa najvećim titulama i medaljama, rekao je bivši boksač Dragan Vujković.

Mate Parlov, "kralj ringa", najveća boksačka legenda svih vremena i najbolji hrvatski sportaš 20. stoljeća, umro je 29. srpnja 2008. u Puli nakon kratke i teške bolesti. Rođen je u Splitu 1948., a boksačku karijeru je započeo 1975.

Osvojio je sve što se moglo osvojiti. Bio je jedini boksač u povijesti koji je u istoj kategoriji kao amater osvojio europsko, olimpijsko i svjetsko zlato, te kao profesionalac europsku i svjetsku WBC titulu. Bio je i prvi amaterski prvak svijeta u povijesti.

- Kada sam osvojio sve u amaterskom boksu, prešao sam u profesionalce jer se nisam imao gdje dokazivati. Sve sam osvojio, znači, sada je izazov profesionalizam, tako da sam i tu, velim, 'ajde, da pokušam postati prvak Europe, pa sam to postao. Nakon toga što ostaje, nego prvak svijeta, pa 'ajde da i to pokušam, pa sam i to osvojio. Dakle, sve sub sole, sve pod Suncem sam osvojio, rekao je Parlov 2001. za HRT. 

Kada je završio aktivnu boksačku karijeru, povukao se iz javnog života, vodio je svoj kafić "Mate" u Puli. Tajna strast mu je bila poezija, a njegovi ga se prijatelji i sugrađani sjećaju kao velikog čovjeka punog ljubavi i dobrote, o njemu imaju samo najljepše riječi i rado ga se sjećaju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!