19:00 / 17.01.2022.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Boksač u Iranu osuđen na smrt

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tiko Aramyan / Shutterstock

Boksač je u Iranu osuđen na smrt zbog svoje uloge u prosvjedima 2019. godine, objavile su nevladine organizacije za ljudska prava u ponedjeljak, 15 mjeseci nakon pogubljenja hrvača koje je izazvalo međunarodno negodovanje.

Mohammad Javad Vafaei-Sani (26) osuđen je na smrt zbog paljenja i uništavanja vladinih zgrada, kaže nevladina organizacija Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Norveškoj.

Priveden je u veljači 2020. godine, zbog sudjelovanja u demonstracijama u studenom 2019. izazvanim naglim povećanjem cijene goriva, priopćila je organizacija. Vafaei-Sani je boksački juniorski prvak države u istočnom gradu Mashhadu, gdje se trenutno nalazi.

Njegova sudbina podsjeća na sudbinu 27-godišnjeg hrvača Navida Afkarija, koji je obješen u rujnu 2020. unatoč međunarodnom negodovanju i pozivima da se Iranu zabrani sudjelovanje na sportskim natjecanjima.

Afkari je pogubljen zbog ubojstva počinjenog tijekom prosvjeda dvije godine ranije, no njegovo priznanje je izvučeno pod mučenjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!