12:39 / 01.10.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Na Igrama u Riju namješteno najmanje deset boksačkih mečeva?!

Boks: U Riju 2016. namješteno najmanje deset borbi

Boks: U Riju 2016. namješteno najmanje deset borbi

Foto: Ilustracija/Davor Puklavec / Pixsell

Svijet olimpizma i boksa šokiran je otkrićima poznatog kanadskog sportskog odvjetnika Richarda McLarena, koji u svom izvješću tvrdi da je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. namješteno najmanje deset boksačkih mečeva.

Kanadski odvjetnik, koji je prije nekoliko godina postao poznat po istraživanju umiješanosti ruskog državnog vrha u zlouporabu dopinga radi postizanja vrhunskih sportskih rezultata, ovaj put istragu je proveo na zahtjev Međunarodne boksačke federacije (AIBA), koja je posljednjih godina pod optužbama za korupciju i manipulaciju.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) suspendirao je AIBA-u u svibnju 2019., pa je boksački turnir na ovogodišnjim Igrama u Tokiju organizirao MOO.

McLaren je u izvješću napisao da za najmanje deset borbi na Igrama u Rio de Janeiru postoji sumnja da su rezultati namješteni ili unaprijed određeni.

- Sustav korupcije uspostavljen je mnogo prije, postoje indicije da je sve počelo već na natjecanjima 2011. godine, a nastavilo se na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. AIBA ima dugu povijest manipulacija i korupcije, napisao je McLaren u izvješću.

Navodno su umiješani i bivši predsjednik AIBA-e Tajvanac Ching-Kuo Wu i bivši izvršni direktor Francuz Karim Bouzidi.

Izvješće sadržava neke primjere kako su borbe bile namještene. U određenim slučajevima "organizatori" su posjećivali suce u hotelskim sobama i "objašnjavali" im koji će boksač pobijediti sljedeći dan.

- Sustav je bio dobro osmišljen i pažljivo proveden. Suci koji nisu htjeli sudjelovati u njemu nisu sudili na velikim natjecanjima ni na Olimpijskim igrama, navodi se u izvješću.

AIBA je odgovorila na izvještaj.

- AIBA je zaposlila profesora McLarena jer ne želi ništa sakriti. U našem sportu nema mjesta za prijevare, pa ćemo ispitati predložene reforme i zakonski ući u trag svim onima koji su uključeni u nepoštene poslove, rekao je predsjednik AIBA-e Umar Kremlin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!