Blanka Vlašić izabrana u Komisiju sportaša EOO-a

02.10.2021.

18:49

Autor: T.D./HRT/Hina

Blanka Vlašić

Blanka Vlašić

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Proslavljena hrvatska atletičarka Blanka Vlašić izabrana je u Komisiju sportaša Europskih olimpijskih odbora (EOO) za iduće četverogodišnje razdoblje.


Epilog je to 6. Opće skupštine europskih sportaša, održane u subotu u dubrovačkom hotelu Dubrovnik Palace. Estonski atletičar Gerd Kanter, vlasnik olimpijskog zlata (2008) i bronce (2012) u bacanju diska, ostao je predsjednik Komisije u još jednom mandatu.

Više od 70 sportaša i predstavnika nacionalnih olimpijskih odbora (NOO) doputovalo je ovog vikenda u Dubrovnik, a dio njih pratio je ovaj događaj i online načinom.

U sklopu 6. Opće skupštine europskih sportaša birano je osam članova Komisije sportaša EOO-a od kandidiranih 17 kandidata. Osim Blanke Vlašić, hrvatski predstavnik na skupštinskom zasjedanju bio je i trofejni vaterpolski reprezentativac Maro Joković.

Skupštinu je, u ulozi domaćina, otvorio predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, a nazočne je u ime Ministarstva turizma i sporta RH pozdravio i posebni savjetnik za sport Josip Pavić.

Uz zahvalnost "prekrasnom Dubrovniku" za gostoprimstvo, predsjednik EOO-a Spyros Capralos izrazio je oduševljenje interesom sportaša za članstvo u sportskom povjerenstvu kontinentalne udruge nacionalnih olimpijskih odbora.

Skupštini je nazočila i predsjednica komisije sportaša Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Emma Terho, finska hokejašica s dvjema olimpijskim medaljama u trofejnoj kolekciji (bronce iz 1998. i 2010.), a s njom u društvu bila je i članica iste MOO-ove komisije, legendarna Ruskinja Jelena Isinbajeva (olimpijsko zlato u skoku s motkom 2004. i 2008. te bronca 2012.).

Osim izvješća o radu Komisije u prethodnom mandatu (2017. - 2021.), na dnevnom redu je bilo i izvješće o Igrama u Tokiju, što je sportašima bila prilika za razmjenu iskustava i zanimljivih pogleda na nedavno održane Igre u vrlo specifičnim okolnostima.

Nakon izbornog procesa Blanka Vlašić je bila vrlo zadovoljna ishodom. 

- Ovo je dobar početak i pravo mjesto ako želim biti dio pozitivnih promjena u sportu, što je meni želja otkad sam završila aktivnu sportsku karijeru. Ovo je sjajan iskorak za nas, za hrvatski sport i za ženski sport uopće. Radi se o potpuno novom iskustvu u odnosu na natjecateljski dio karijere, neusporedivim sa skokom u vis. Ovo su neke drugačije vode i naučit ću plivati u tim vodama. Puno je opuštenije, što se tiče druženja, razmjene iskustava, jer svi smo bivši sportaši. Komisija je raznovrsna i nije ni važno da svi mislimo jednako, nego da svi želimo dobro za naš sport. Vidim da su svi ambiciozni i vjerujem da ćemo imati uspješan mandat, kazala je Vlašić.

U novoj Komisiji sportaša EOO-a u mandatu 2021. - 2025. šest je predstavnika ljetnih i dva iz zimskih sportova (plus dva člana koje će naknadno imenovati Izvršni odbor EOO-a u dogovoru s predsjednikom Komisije). Nakon dubrovačke skupštine, sastav Komisije je sljedeći: Gerd Kanter (atletika/Estonija) - predsjednik, Jonathan Guerriero (klizanje/Rusija) - dopredsjednik, Blanka Vlašić (atletika/Hrvatska), Viktor Knoch (klizanje na kratkim stazama/Mađarska), Alexandra Longova (streličarstvo/Slovačka), Pavlos Kagialis (jedrenje/grčka), Gwladys Epangue (taekwondo/Francuska) i Alistair Brownlee (triatlon/Ujedinjeno Kraljevstvo).


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!