17:35 / 28.12.2021.

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Black Jack pobjednik regate Sydney - Hobart

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Screenshot / YouTube

Monegaška jedrilica Black Jack pobijedila je na tradicionalnoj utrci Sydney - Hobart, regati koja se jedri od 1945. godine, a lani se nije održala zbog pandemije. 

Jedrilica Black Jack u vlasništvu Australca Petera Harburga i sa skiperom Markom Bradfordom uplovila je u ranim jutarnjim satima po australskome vremenu u najveći grad otoka Tasmanije nakon dva dana, 12 sati, 37 minuta i 17 sekundi provedenih na uzburkanom oceanu.

Ove godine je utrka za pobjednika bila vrlo uzbudljiva jer su u rijeku Derwent, koja od prolaza Bass vodi u Hobart, poravnati uplovili Black Jack i australska jedrilica LawConnect.

Tridesettrimetarski Black Jack, koji je nazvan po F1 prvaku Jacku Brabhamu, imao je prednost od samo nekoliko nautičkih milja koju je sačuvao dokraja.

U ovoj utrci od 628 nautičkih milja (1200 km), jedrilice plove uzburkanim vodama južnih mora iz Sydneyja duž istočne obale Australije kako bi stigli do Hobarta na otoku Tasmaniji.

Povratak koronavirusa prepolovio je broj prijava za ovo 76. izdanje u odnosu na 2019, pa je utrku započelo samo 56 krstaša.

Favoriti Comanche, pobjednik 2019. godine i devetostruki pobjednik Wild Oats XI nisu ni isplovili iz Sydneyja. Wild Oats se morao povući iz utrke deset minuta prije polaska u nedjelju zbog pozitivnih slučajeva među posadom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!