08:58 / 15.04.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Bjeloruskinja prodala zlatnu medalju kako bi poduprla oporbu

Bjeloruska plivačica prodala svoju zlatnu medalju

Bjeloruska plivačica prodala svoju zlatnu medalju

Foto: Ilustracija/Slavko Midzor / Pixsell

Bjeloruska plivačica Aliaksandra Herasimenia prodala je svoju zlatnu medalju osvojenu 2012. na svjetskom prvenstvu kako bi prikupila novac za potporu oporbenih sportaša, objavila je njezina fondacija.

Herasimenia (35) pokrenula je prošlog kolovoza Fondaciju bjeloruske sportske solidarnosti (BSSF) u trenutku kad su izbijali prosvjedi protiv autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka koji je proglasio svoju pobjedu na predsjedničkim izborima koje oporba smatra namještenima.

Fondacija pruža financijsku i pravnu pomoć sportašima koji su meta vlasti jer su sudjelovali u pozivima policiji da prekine s okrutnim obračunima s prosvjednicima.

Herasimenia, koja se povukla 2019., zlatnu medalju osvojenu za slobodni stil na 50 metara 2012. na svjetskom prvenstvu prodala je na dražbi na eBayu za 16.100 američkih dolara što je uplaćeno fondaciji.

- Ovima sam htjela pružiti potporu Bjelorusima i osnažiti im vjeru u pobjedu, jer je vjera u pobjedu 90 posto uspjeha, kazala je Herasimenia.

I Herasimenia je predmet istrage bjeloruskih vlasti zbog "djela čiji je cilj ugrožavanje nacionalne sigurnosti Republike Bjelorusije", djelo za koje može dobiti do pet godina zatvora. Trenutno se nalazi u egzilu u Litvi i kao osvajačica srebra i bronze na Olimpijskim igrama pozvala je Olimpijski odbor da suspendira Bjelorusiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!