17:25 / 12.01.2022.

Autor: K.L./Hina

Bjeloruske predstavnice u skijaškom trčanju bez ZOI

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Shutterstock / -

Bjeloruski skijaški savez izbacio je dvije mlade skijašice-trkačice iz reprezentacije, a time i Zimskih olimpijskih igara zbog političkog neslaganja njihova trenera s vladajućim režimom, javlja AFP.

Sedamnaestogodišnja Darja Dolidovič i 23-godišnja Sviatlana Andrijuk nadale su se olimpijskom nastupu, ali im je domaći savez oduzeo licencu pa ne mogu sudjelovati na ZOI u Pekingu.

Darjin otac i trener obje trkačice Sergej Dolidovič, bivši uspješni skijaški trkač i sedmerostruki olimpijac, tvrdi da nitko nije dobio objašnjenje zašto su isključeni iz reprezentacije.

- Svjetlani i Darji nitko ne može objasniti zašto im se to događa. Pokušali smo doznati što se točno dogodilo, ali nismo dobili objašnjenje. Nitko se nije pridružio prosvjedima niti potpisao otvoreno pismo tražeći slobodne izbore. Mislim da su su kažnjeni. zbog mojih stavova. Uvijek sam govorio da zemlji trebaju promjene, pa sam na strani oporbe, rekao je Dolidovich, koji je također potvrdio da njegova kći više ne želi predstavljati Bjelorusiju.

Kako javlja AFP, deseci profesionalnih sportaša i trenera otpušteni su iz reprezentacije zbog svojih političkih stavova, a neki su i poslani u zatvor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!