10:35 / 26.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Bivši predsjednik Brazilskog olimpijskog odbora osuđen na 30 godina zatvora!

Carlos Arthur Nuzman

Carlos Arthur Nuzman

Foto: Celso Pupo / Shutterstock.com

Bivši predsjednik Brazilskog olimpijskog odbora Carlos Arthur Nuzman, koji je na čelu te organizacije proveo više od 20 godina, osuđen je na 30 godina i 11 mjeseci zatvorske kazne zbog koruptivnih radnji u procesu izbora Rio de Janeira za domaćina Olimpijskih igara 2016.

Presuda koju je donio sudac Marcelo Bretas objavljena je u četvrtak, prenosi agencija AP.


Nuzman je bio predsjednik Organizacijskog odbora OI 2016. u Rio de Janeiru, proglašen je krivim po svim točkama optužnice koja ga je teretila za korupciju, udruživanje u zločinačku organizaciju, pranje novca i izbjegavanje plaćanja poreza.


Ova presuda će postati pravomoćna tek nakon žalbenog postupka, a 79-godišnji Nuzman i njegov odvjetnik nisu komentirali odluku suca Bretasa.


U istom postupku su na zatvorsku kaznu osuđeni bivši guverner Rio de Janeira Sergio Cabral, poslovni poduzetnik Arthur Soares i glavni operativac u Organizacijskom odboru OI 2016. Leonardo Gryner. Istražitelji su utvrdili da su spomenuta trojica i Nuzman bili udruženi u procesu podmićivanja bivšeg predsjednika Međunarodnog atletskog saveza (IAAF) Laminea Diacka i njegovog sina Pape Diacka, koji su posredovali u kupovanju glasova za izbor Rio de Janeira kao domaćina OI 2016.


Cabral je u pritvoru još od 2016. i suočen je s brojnim drugim optužbama i predmet je drugih istraga, rekao je Bretasu prije dvije godine da je isplatio oko dva milijuna američkih dolara u zamjenu za osiguravanje do šest glasova na sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) na kojoj je Rio de Janeiru dodijeljeno domaćinstvo Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Pritom je Cabral rekao da je izvor novca bio dug koji je prema njemu imao Arthur Soares.

U Bretasovoj presudi Nuzman je proglašen "kao jedan od glavnih krivaca za promicanje i organiziranje zločinačkog pothvata, s obzirom da njegov položaj u Brazilskom olimpijskom odboru i vezama s međunarodnim organizacijama". Sudac je utvrdio da je Nuzman "vodio i koordinirao akcije drugih osoba" kako bi na nezakonit način isposlovao podršku MOO-a.


Rezultati istrage u ovom procesu bit će proslijeđeni vlastima u Senegalu i Francuskoj, gdje žive Papa Diack i Lamine Diack, objavio je sudac Bretas.


Izbor za domaćinstvo Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2016. proveden je sedam godina prije na zasjedanju Skupštine MOO-a u Kopenhagenu. Francuski dnevnik Le Monde je objavio rezultate istrage u kojoj su utvrdili da su članovi MOO-a bili potkupljeni tri dana prije glasovanja u kojem je Rio de Janeiro pobijedio Chicago, Tokio i Madri

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!