14:24 / 03.02.2022.

Autor: K.L./Hina

Pobjednik Tour de Francea javio se iz bolničkog kreveta nakon operacije

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Maxisport / Shutterstock

Najboljem kolumbijskom biciklistu Eganu Bernalu uspješno je operiran vratni dio kralježnice, druga takve vrste koja je obavljena nakon što je nesretni aktualni pobjednik talijanskog Gira nastradao prije deset dana udarivši u autobus tijekom treninga, objavio je specijalizirani biciklistički mrežni portal Cyclingnews.com. 

Operativni zahvat u sveučilišnoj bolnici La Sabana obavljen je u srijedu, a u službenom izvješću je navedeno da su potignuti "izvrsni klinički rezultati", uz dodatak da nakon operacije nije bilo nikakvih komplikacija.

Bernal je prvi operativni zahvat na kralježnici imao prošli tjedan, kad su mu liječnici stabilizirali frakture u torakalnom dijelu. Uz to, izvedeni su zahvati kojima su tretirane druge ozljede koje je nesretni 25-godišnji Kolumbijac pretrpio, a radilo se o lomovima bedrene kosti, patele i rebara te kolaps jednog plućnog krila.

Nakon tog zahvata Bernal je putem društvenih mreža objavio fotografiju iz bolničke postolje i poruku u kojoj je otkrio da je zbog njegovih ozljeda postojala 95-postotna mogućnost da će ostati paraliziran. Pretrage obavljene nakon prve operacije pokazale su potrebu za još jednim zahvatom.

- Pacijent je u oporavku. Cilj biomehaničke stabilizacije vratne kralježnice je postignut s odličnim kliničkim rezultatima, bez komplikacija tijekom operacije, objavili su iz sveučiliše bolnice La Sabana u Bogoti.

- Nastavit ćemo pratiti njegov postoperativni napredak te istovremeno raditi na najboljem mogućem kliničkom ishodu i što bržem oporavku našeg pacijenta kroz mulidisciplinarnu skrb, stoji u priopćenju.

Pobjednik Tour de Francea 2019. i prošlogodišnjeg Gira d'Italia teške ozljede zadobio je prije deset dana je tijekom treninga s nekolicinom članova svoje momčadi Ineos Grenadiers, kad je na specijalnom biciklu za kronometar udario u stražnji dio autobusa zaustavljenog na kolniku.

Prvom operacijom je napravljena stabilizacija torakalnog dijela kralježnice u području petog i šestog kralješka, nakon koje je ustanovljeno da Bernal ima punu pokretljivost svih udova te da nije pretrpio neurološka oštećenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!